A bolgár fővárost, Szófiát egy fapados utazással, már 24 000 forintos repjegyárral elérhetjük – Érdemes átgondolni a lehetőséget!

Bár a bolgár főváros története hosszú időkre nyúlik vissza, de közben folyamatosan fejlődik. A 1,2 milliós Szófia a Balkán színes történelmébe enged betekintést, ha végig sétálunk szép terein és fiatalos bárjait és éttermeit is végigjárjuk.

Bulgária fővárosa Európa legtömörebb és könnyebben bejárható városa. Mégis általában elmennek mellette az utazók, tova a partok felé vagy a síparadicsomokba; pedig ha itt maradnának valami nagyon lényegeset tapasztalnának meg. Szófia nagyon fiatal és dinamikus, mint egy város ami éppen egy évszázados alvásból ébredt volna.

A kelet találkozik a nyugattal érzés még mindig ott van a levegőben, ahogy a hagymakupolás templomok is az utcákon, és a mecsetek, vagy a Vörös Hadsereg emlékművei, az égbe bokszoló szovjet katonákkal. De mindezek mellett ott állnak a felhőkarcolók, a csillogó bevásárlóközpontok, az ötcsillagos hotelek és a legjobb bárok, klubok, amit az ország csak kínálni tud. Kulturális szépségeiről és látnivalóiról nem is beszélve.

Ilyen például az az ingatlan is, melyre még 2012-ben bukkantak a szófiai metró új vonalán dolgozó mérnökök. Az épületegyüttes érdekessége, hogy i. e. 4. századból való, és a modern főváros alatt fekszik. A Serdica névre hallgató település egy valaha vibráló, kozmopolita város volt, ahol Nagy Konstantin, az első keresztény római császár élt egy éven keresztül, amíg új fővárost keresett birodalma számára.

A régészek sokáig csupán Görögországgal, Olaszországgal és Törökországgal foglalkoztak, mint klasszikus archeológiai helyszínnel. Serdica azonban egy nagy város volt, amelyben fellelhetők a trák, görög, római és bizánci kultúra is, így aztán nem kisebb a jelentősége, mint a többi városnak. A romok között fürdők, mozaikok és síremlékek szerepelnek. Semmiképpen sem szabad kihagyni a látogatását, ha a várost már jó alaposan átfésültük.

like-post-icon