A Fülöp-szigetek földalatti szépsége – A Puerto Princesa

A világ 7 új csodájának egyike ott bújik meg a Fülöp-szigetek térségében. Puerto Princesa városától 51 kilométerre északra egy földalatti folyó hömpölyög, ami csak arra vár, hogy a bátor kalandorok fölfedezzék.

A Fülöp-szigetek mindig tartogat az utazóknak valami érdekességet. A Palawan sziget alatt tekergőző folyó pillanatok alatt az egyik legkedveltebb új látványosság lett. A világ leghosszabb folyója, mely a mellette található Puerto Princesa városáról elnevezett barlangon hömpölyög át, 8,2 kilométeren keresztül tekereg.

A folyó egy szakasza csónakázható is, de hogy ezt elérjük, ahhoz egy hosszú túrát kell tennünk a vad dzsungelen keresztül. A barlang bejárata a Kínai-tenger egyik öblében, egy kihalt partszakasznál található. Itt ér össze a folyó édes, és a tenger sós vize.

A mesebeli folyó még messze van, de a látvány már így is lenyűgöző, ugyanis a barlang szájánál egy kristálytiszta lagúna terül el, amit ősfák és liánok vesznek körül. Érdemes tehát a barlang környékén is sétálni egyet – az itteni flóra és fauna igen gazdag. A fákon majmok szaladgálnak, amik előszeretettel csenik el a felügyelet nélkül hagyott kajákat. Ugyanakkor nem árt vigyázni, mert a közeli rét az óriás varánuszok egyik kedvelt napozóhelye.

Ha mindent alaposan körbejártunk, nincs más hátra, kezdődhet a vízitúra. A vízre 6-8 fős csónakok kerülnek és mindegyikben ül egy tapasztalt helyi kísérő. Az úszómellény és a sisak kötelező felszerelés hiszen a sztalaktitokkal és sztalagmitokkal kísért járatok néhol nagyon keskenyek, és kanyargósak. 2012-ben a geológusok felfedezték, hogy a barlangnak van egy második szintje is, aminek köszönhetően kisebb vízesések is találhatók a barlangi folyón.

like-post-icon