A Garda-tó szépsége utánozhatatlan

Költők és politikusok, dívák és diktátorok érzik a Garda-tó hívását már évszázadok óta. Sőt az Olaszországba érkező turisták hét százaléka gondolkodás nélkül a Lago di Garda felé veszi az irány, ha itáliai üdülésről van szó. Nézzük hát meg, mi is olyan vonzó ebben a vidékben.

Az elsődleges úti cél természetesen a tó, és a vele közvetlen kapcsolatban álló városkák. De azok a vérbeli utazók, akik a táj további értékeire is kíváncsiak tovább indulnak a környék falucskáiba és a szőlőtermő vidékekre is. Mivel a tavat három jól elkülöníthető régió veszi körbe – Lombardia, Trentino Alto-Adoge és a Veneto régió – ezért a kulturális sokszínűsége is sok látogatót vonz.

Egy nem régiben nyilvánosságra hozott kutatás szerint a közép-európai turisták általában a vidék északi része – Riva del Garda és Torbole üdülőközpontjai – felé veszik az irányt, míg a francia és az olasz utazók az olyan családbarát wellness városkák vendégházaiban szállnak meg, mint Sirmione és Bardolino. De a jégkorszakban képződött, gleccserek által formált tó körül ott találjuk még Verona, Malcesine, Saló, San Felice del Benaco és Gardone Riviera teleüléseit is. A déli városkákban általában nagy a nyüzsgés, de az északi fekvésű helyeken megtalálhatjuk a nyugalmat.

A Garda-tónál található Olaszország egyik legnépszerűbb vidámparkja, a Gardaland is, ami szintén jó kikapcsolódást ígér. Mindezek mellett, a környező hegyekben remekül lehet kirándulni, a tavon pedig kiélhetik magukat a szörfösök, hiszen a Garda-tavon fújó szelek olyanok akár az óramű. Percre pontosan megállapítható hol, mikor és melyik szél fúj majd. A Pelér északról fúj, délelőtt 10 órakor érkezik és 12 órán keresztül tart. Míg az Ora dél felől fúj kora délután és napnyugta között, legtöbbször a tó közepe táján és az északi részeken. Kiszámíthatóságuk szörfös és vitorlás paradicsommá változtatta Riva, Torbole, Campione és Malcesine partjait.

UTAZÁSI TIPP

Ha szeretnénk elkerülni a tömegnyomort a vidéken akkor az utószezonban érdemes felkeresni a városokat, mert augusztusban mindenhol nagyon sokan vannak. Ilyenkor dugig vannak az éttermek tehát elveszik az egész táj varázsa, amitől a Garda-tó az ami. Érdekessége a vidéknek, hogy télen is hívogató; teljesen más arcát mutatja, mint a szikrázó napsütésben, de a városok utcáin ilyenkor is jó sétálgatni egyet – a forró calzone (töltött pizzatészta) és a gőzölgő kávé pedig ekkor a legfinomabb, főleg ha közben Verona hídjáról bámuljuk a zúzmarába fagyott tájat.

like-post-icon