A Karib-szigeteki St. Thomas földdarabja egyszerre történelmi és szemkápráztató

A Karib-szigetek szinte minden földdarabja mágnesként vonzza az utazókat, legyenek azok bármilyen kicsik. Ebbe a kategóriába tartozik St. Thomas szigete is, melynek természeti szépségei és építészete is egyedülálló.

A Virgin-szigetek központi szigetén járunk, melynek egyik legszebb városa Charlotte Amalie. A kikötőjében mindig óriási dzsippek várják a hajókról lekászálódó turistákat, hogy félnapos városnézésre, és elsősorban vásárló körútra csábítsák őket. A városkában ugyanis egymást érik a világmárkák boltocskái, a kis színes házakban beszerezhetjük a Gucci, a Dolce & Gabbana vagy a Versace legújabb műremekeit.

De nem mindig tobzódtak itt a nagy márkák; a szigetnek hosszú és hányattatott sorsa volt – évszázadokon át dán fennhatóság alatt állt, a cukornád- és egyéb ültetvényeken rabszolgák dolgoztak, sőt itt volt a térség legnagyobb rabszolgapiaca is. Stratégiai jelentősége miatt Amerika többször megpróbálta megvásárolni a földdarabot (a szomszédos St. John és St. Croix szigetekkel együtt), míg végül 1915-ben 25 millió dollárnyi arany ellenében végül sikerült is neki.

A szigeten ma már keveredik a karibi hangulat az amerikai stílussal, az apró gyarmati házak között óriási autók közlekednek, és persze a beszélt nyelv is az “amerikai”.

like-post-icon