A képeslapváros, ami egy szikladarabra épült – Neszebár

Neszebár városa egy kicsi sziklakiszögellésen kapott helyet, 37 kilométerre északkeletre Burgas-tól. A képeslapra illő városka egy keskeny, emberkéz alkotta földnyelvvel kapcsolódik a szárazföldhöz és arról híres, hogy megannyi középkori templomrom található a falai között. Ez persze csak az egyik érdekessége a sok közül.

Neszebár anno nagyjából 80 középkori templomnak adott otthont, de idővel szinte mindegyik magába roskadt – a 6. századtól a 17. századig itt épült, felszentelt épületeket lassan megette az idő. De a szikladarabon álló városka építészeti stílusjegyei így is jól láthatóak – főbb jellemzői a vízszintesen egymásra rakott fehér kő és vörös tégla vonalak, valamint a díszes homlokzatok, amiket zöld kerámia lapokkal dekoráltak.

A legismertebb templomromok, amiket egy hosszabb sétával mind fel lehet fedezni, a Steva Sofia főtemplom, ahova legutóbb még ingyenes volt a belépés. Illetve a Sveti Stefan, a Sveti Spas, a Mindenható Krisztus, a Sveta Paraskeva és a Keresztelő Szent János templom – melyeknek a falai közt kicsiny kiállítások kaptak helyet, így van egy alacsonyabb belépődíj is. Ha érdeklődünk a templomok és a város múzeumai iránt is, akkor érdemes valamilyen összesítő jegyet vásárolni, amivel egy vagy több templomba, illetve a Néprajzi Múzeumba és a Történeti Múzeumba is bejuthatunk.

De a templomok és a múzeumok mellett az egykori ógörög Mesembria néven ismert település, mely a 19. században jelentéktelen halászfalu volt, ma már minden szolgáltatását felmutatja egy jól működő üdülőhelynek. Találunk itt mindent, ami ahhoz kell, hogy aktív nyaralási élményekkel térjünk haza: egymást érik az ókori romok, a középkori várfalak, a bizánci templomok, a jellegzetes faházak és egy romantikus szélmalom is, ami a romantikára vágyókat csábítja.

A festői látványt, ami miatt sokan képeslapra illőnek találják Neszebárt – a kellemes hangulatú utcák, a Kapitányházak és a sziklás part előtti apró kikötő hozza össze. Sajátos hangulata pedig abból fakad, hogy harmonikusan keveredik benne a bizánci művészet, a török uralom alatti időszak miliője és a nemzeti újjászületés jellemzői.

A város óvárosát 1983-ban vették fel az UNESCO Világörökségi listájára. Ezért hát nem csoda, hogy sokszor nevezik a Fekete-tenger gyöngyszemének. Bulgária egyik legöregebb városaként már a Kr.e.-i 6. századból is maradtak itt emlékek. A Római Birodalomhoz, és Bizánchoz is tartozott a hely, és annak ellenére, hogy a város több része is víz alatt van, Neszebár még mindig az emberiség élő történelemkönyve.

Aki tehát a bolgár tengerpartra látogat és megteheti, az ne hagyja ki Neszebárt. Bár a nyári hónapokban nagyon tele vannak az utcái, a szezonon kívül mindenképpen érdemes meglátogatni és felfedezni a szépségeit.

like-post-icon