A középkori Gironában a bulizós fiatalok és a csöndes andalgásra vágyók is megtalálják a helyüket

Girona egy emberléptékű város, de mégis megvan benne minden, ami egy nagyvárosra is jellemző. Akár arra vágyunk, hogy egy laza sétát tegyünk a házak között és a kő boltívek alatt, vagy megnézzünk párat számtalan múzeuma és történelmi épülete közül, vagy arra, hogy egy őrült jót bulizzunk valamelyik szórakozóhelyen, Girona mindkettőre megadja az esélyt.

A kis város több mint ezer éves történelemre tekint vissza, ahogy a Ter és az Onyar folyók is láttak már ezt azt. A város és a folyópart elválaszthatatlanok, a legjobb szórakozóhelyek és éttermek mind itt sorakoznak a víz mellett. Ha egy fárasztó nap után valaki elzarándokol ide, az egy kis időre elfelejtheti a gondjait. De a bulikon kívül várnak minket a fesztiválok, a kulturális programok, a jó éttermek és a turisztikai attrakciók is.

Mint amilyen Girona székesegyháza. A varázslatos katedrális a 11. és 18. század között épült és egy 90 lépcsőfokos lépcső megmászásával érhetünk fel a kapuja és homlokzata el, melyen látszik, hogy eredetileg román stílusban épült, majd 1312-ben barokk stílusban újjáépítették. A katedrális legérdekesebb része a templomhajója, mely a világ legszélesebb templomhajója, bármilyen stílust is nézünk.

Szintén kedvelt attrakció még a 12.-15. századi Zsidó negyed, ahol labirintus szerűen kanyarognak a szűk utcácskák; illetve az Arab fürdő, melynek 12. századi területét – középen oszlopokkal szegélyezett medencével – előszeretettel használják kulturális programok helyszínéül. Csodálatos látvány, mikor a virágokkal feldíszített kőterembe besütnek a napsugarak.

A fallal körülvett, volt római város Barcelonától északra, a Costa Bravatól pedig 30 kilométerre fekszik. Mivel fontos stratégiai pontnak számított, ezért falait évszázadokon át védték. Ezeknek egy része még mindig áll és remek lehetőséget nyújt arra, hogy itt fent sétálva járjuk végig a várost. A megmaradt tornyok pedig tökéletes kilátópontoknak számítanak.

Ha pedig már itt járunk, arról se feledkezzünk meg, hogy Girona igenis fent van a gasztronómiai térképen is. És nem csak a Michelin-csillagos El Celler de Can Roca éttermével hódít, hanem tradicionális és modern ételeivel, péksüteményeivel is le tud venni mindenkit a lábáról. Éttermei katalán és mediterrán ételeket is kínálnak, ahogy élettel teli, hangos és illatos piacai is. Ha lehetőségünk van, semmiképpen se hagyjuk ki a piacnapot.

like-post-icon