A legjobb tippek hogyan utazunk olcsón, felesleges költekezések nélkül!

Ha egy mondatban kéne leírnunk a cikk üzenetét, akkor az a következő lenne: Ne a pénz hiánya miatt maradj otthon, igenis lehet olcsón világot látni!

Rengeteg gyönyörű hely van, és függetlenül attól, hogy ezek mennyire vannak közel vagy éppen távol, ha odafigyelünk igenis lehetséges szinte fillérekért eljutni a hőn áhított helyeink egyikére. Adunk pár tippet arra, hogy ezt hogyan lehet kivitelezni.

1

Hogyan spóroljunk a repülőjegyen?

Lehet, hogy őrültségnek hangzik, de eurók/dollárok százait spórolhatod meg ha egyszerre foglalsz repülőjegyet és szállást. Ez tényleg így van. Mindössze annyit kell tenni, hogy csomagajánlatokat keresel. Nem kell megijedni, ezek sokkal testre szabhatóbbak, mint amennyire elsőre gondolnánk.

Amikor csomagajánlatokat keresünk az Expedia-n, először is szállodát kell választanunk (rengeteg közül kereshetünk) és az után a hozzá tartozó repülőjegyeket (szintén bőséges választékkal). Amint ez megvan, az oldal rögtön meg is mutatja mennyi pénzt spórolunk meg azzal, hogy együtt foglaljuk a kettőt. Néha a megtakarítás akkora mértékű, hogy a repülőjegy gyakorlatilag ingyen van. Ez nem vicc. Plusz jó hír, hogy az Expedia már mobil applikáció formájában is elérhető, így szó szerint bárhonnan foglalhatsz. Akár a sarki kocsmából is.

2

Hogyan spóroljunk a szálláson?

Ha a csomag ajánlatok valamiért mégsem nyerik el a tetszésünket, mert mondjuk csak egyirányú jegyre van szükségünk, vagy esetleg több úticélunk is van, akkor is rengeteg egyéb lehetőségünk van arra, hogy a szálláson takarékoskodjunk.

Amikor az Expedia-n keresünk, használjuk a ’Price Per Night’ szűrőt a bal oldali menüsávban. Ki lehet választani az éjszakánkénti árat, és a ’Guest Rating’-re szűrve megláthatjuk, hogy melyek voltak a vendégek szerinti legjobb szállások. Így könnyedén megtalálhatjuk a legjobb minőségű, de még megfizethető opciót. Ha a találatok esetleg mégis drágának tűnnek, akkor még ott van az ’Accommodation Type’ szűrő ahol kiválaszthatjuk a ’Hostel/Backpacker Accommodation’ típust, amellyel még lejjebb srófolhatjuk a költségeket.

Ha feliratkozol az Expedia+ jutalom programra, akkor minden az oldalon lefoglalt szállás, repülőjegy, autóbérlés, vagy gyakorlatilag bármi után pontokat kapunk. Ha elég ilyen jutalompontot gyűjtünk össze, akár egy luxusszállásra is elég lehet. Na az tényleg nem semmi.

3

Hogyan spóroljunk az étkezésekkel?

A repülőjegyek és a szállás lefoglalása után, ami a legtöbb pénzt viszi el, az általában az étkezés. Az egyszerűség kedvéért napi három étkezésre(reggeli, ebéd, vacsora) vetítjük le a dolgot.

Reggelire a legközelebbi élelmiszerboltban szerezhetjük be a joghurtot, a pácolt húsokat, péksüteményeket és az olcsó kávét. Így amellett, hogy spórolunk még ki is mozdulunk, ahelyett, hogy a szállodában fogyasztanánk el a nem éppen olcsó reggelinket.

Ebédre keressünk olyan éttermet, amely kedvezményes menüvel vár. Rengeteg olyan hely van ahol az ebéd ajánlat sokkal jobb áron van mint a vacsora ajánlat, pedig az ételek szinte ugyanazok. Így a teljes ár töredékéért fogyaszthatjuk el az ebédünket.

Vacsorára valóban elég komplikált olcsóbb éttermeket találni. De van egy gyors tippünk ennek a megoldására. Csatlakozunk a legközelebbi Wi-Fi-re, vagy használjunk mobilinternetet, és nyissuk meg a Google Maps-t. Aztán írjuk be a keresőbe, hogy ’étterem’, így az összes közeli hely felugrik. A nyitvatartási időkön, fotókon és értékeléseken kívül sokszor az adott étterem honlapját is megtalálhatjuk, amin megnézhetjük a választékot és az árakat is tudjuk ellenőrizni.

Egyéb tippek

Ahhoz, hogy nyomon tudjuk követni a költekezésünk mértékét egy nyaralás alatt, használhatjuk például okostelefonunk jegyzet funkcióját. Ide érdemes minden egyes költséget feljegyeznünk, például étkezéseket, buszjegyeket, múzeum belépőket, a megvett fagylaltok árát, vagyis tényleg mindent. Ezzel kaphatunk egy tisztább és pontosabb képet arról, hogy mennyit is költünk egy ilyen utazás alatt, és nem leszünk teljesen ledöbbenve a végén.

Ami még szintén hasznos lehet, ha utazás előtt betervezünk egy költség keretet. Még jobb, ha egy maximum értéket is meg tudunk határozni amennyinél többet tényleg nem költünk, és azt elosztjuk az ott tartózkodásunk napjaival. Így kapunk egy napi átlagszámot, amihez legjobb ha megpróbálunk igazodni és lehetőleg be is tartjuk. Természetesen előfordul és bele is fér, hogy néha fölé vagy alá menjünk, de amíg a napi átlagot szinten tudjuk tartani addig nagy baj nem lehet.

Összességében nem az számít, hogy milyen jellegű útra megyünk, mert spórolni mindenhol/mindenhogy tudunk. Ha egy fix úti célunk van, akkor a csomagajánlatok a leghasznosabbak, ha pedig több hely is be van tervezve, akkor különálló szállásokat foglaljunk. Ha pedig már ott vagyunk, akkor próbáljunk olcsón étkezni és jegyezzük fel a költségeinket. A végén meg fogunk lepődni a megmaradt (spórolt) összeg láttán.

like-post-icon