A Loire völgye minden évszakban magával ragad – Induljunk kastélytúrára Franciaországban!

A Loire völgye fejedelmi vidék, de a folyó partvonalát jóval kevesebben látogatnák, ha itt-ott nem bukkannának fel csodálatos kastélyai. Most Chinon, Chambord és Blois meseszép épületeit mutatjuk be.

A történelmileg is fontos Chinon, a Vienne folyó partján helyezkedik el, városközpontja akár egy középkori díszlet. Mikor 1418. május 24-én a Burgund Hercegség az angolokkal karöltve elfoglalta Párizst, VI. Károly francia királynak menekülnie kellett. Chinon várát választotta menedékül. Idővel a folyó partján egyre több vár, kastély és nemesi palota épült, hogy évszázadokkal később ez a partszakasz legyen az egyik legnépszerűbb hely Európában.

Chinon

Chinon-nak azonban nem csak a vára, de maga a város is fontos kegyhely, hiszen az „orléans-i szűz” Chinon várában győzte meg az akkori trónörököst (dauphin) – a későbbi VII. Károlyt, hogy bízza rá a hadseregét. Nem sokkal később Szent Johanna sikeresen kiűzte az angolokat Franciaországból. Az egykor hatalmas várból mára nem sok maradt, leginkább csak a körfalak és pár masszív torony. A helyiek azonban így is nagyon büszkék a történelmi emlékhelyre, évente többször rendeznek itt hagyományőrző összejöveteleket.

Chambord

Chambord már egy más történet. Ez a vár gyönyörű állapotban maradt meg az utókornak, mind méreteiben mind stílusában fejedelmi. Az uralkodó még a Loire-t is eltereltette volna, hogy a folyó új medre az épülő palota elé kerüljön. Később azonban megelégedett a közeli Cosson folyó elterelésével. A nagyratörő álmokat Leonardo da Vinci tervei alapján valósították meg I. Ferenc számára. A palotán 1800 kézműves és három építőmester dolgozott. Végül megannyi torony és kupola, valamint 440 szoba, 365 kandalló és 80 lépcsőház jött létre. Bár mérete hatalmas, az épület soha nem volt állandóan lakott, mindig csupán vadászkastélyként használták. Lehetetlen pár óra alatt felfedezni, készüljünk tehát úgy, hogy legalább egy fél napot rá tudjunk szánni.

Blois városképe

Blois, a Loire völgyének egyik legelbűvölőbb városa félúton helyezkedik el Orléans és Tours között. Központja megőrizte a 17. századi emlékeket, a szépen díszített épületeket és a kor egyedi hangulatát. Az itt található kastély az egyik legfőbb királyi rezidencia volt, egészen 1598-ig. A palota a folyóparttól kissé beljebb épült, és sokféle építészeti stílus jegyeit viseli magán; a gótikustól kezdve a reneszánszon át, egészen a klasszicistáig. Ha erre járunk feltétlen menjünk fel a kastély mögött álló katedrális kilátókertjébe ahonnan pazar kilátás nyílik a városra és a Loire vidékére.

like-post-icon
Azért utazom, hogy aztán kedvet csináljak hozzá másoknak is, ugyan ebből az okból kifolyólag járom a piacokat és főzök, valamint tanulom a borok nyelvét. Kedvenceim az ázsiai úti célok, de Magyarországon is találok felfedeznivalót.