A mai Athénban már az istenek is az exkluzív tetőteraszokon süttetik a hasukat

A város melyet korábban a rengeteg szmog, a hatalmas közlekedési dugók miatt ismertek, és persze néhol giccsesre sikeredett építészetéről, mára szinte teljesen átformálódott, köszönhetően a 2004-es Nyári Olimpiának. Tiszta parkok és utcák, ultra-modern metró és új úthálózat, ez vár ma ránk Athénban.

National Observatory (Athén; Görögország)

De akármennyire is megújult a város, egy felfedezőtúrának még ma is a Sintagma tér a kiindulópontja, mely a görög politika és a kulturális élet központja. Ez minden városnéző séta első állomása. Innen minden látványosság pár percre található; akár gyalog vágunk neki a felfedezésnek, akár a metrót választjuk. A térnél a kék és a piros metróvonalaknak egyaránt van állomása.

A város egyik legfőbb látványossága – az ókori építészeti műemlékek mellett – az Ismeretlen katona szobra, ahol mindennap megtekinthetünk egy-egy kisebb őrségváltást, illetve vasárnaponként 11 órakor a nagy ceremóniát is.

Ha egy kis lazulásra, nyugalomra vágyunk, akkor érdemes bemenni a Nemzeti kertbe, mely nagyjából olyan szerepet tölt be a nyüzsgő városban, mint itthon a Margitsziget. Az ágyásokban nagy zöld pálmafák, narancs és citromfák, eldugott, árnyékos sétányok, padok, tavacskák és mini állatkert csábítja az ideérkezőket. Az itt látható növények, azon 15 000 hazai és egzotikus ültetvény részei, melyet még Amália királynő hozatott a kertészeivel. A parkot 1923-ban nyitották meg és adták át a nagyközönségnek.

Hogy egy kicsit kívülállóként szemlélhessük eme régi-új várost, kapaszkodjunk fel a Filopappu-domb tetejére, ahonnan zavartalanul gyönyörködhetünk Athén és az Akropolisz látképében is. A domb egyébként egy 70 hektáros, zöldellő park, ahol számtalan régészeti lelet található, és sok őshonos növény él. Az egész évben gyönyörű hely volt már ihletadó múzsa, és remek katonai helyőrség is. Ma ez az egyik legkedveltebb kilátópont, amit nem érdemes kihagyni, ha Athénba vet minket a sors.

like-post-icon