A mai menü fenséges és látnivalókban gazdag ajánlata nem más, mint Lyon városa

Lyon városának csupán egy problémája van napjainkban, hogy a porondon osztoznia kell a világ legismertebb városával, Párizzsal. De még így is remek alternatívaként szolgál, ha már minden zegét-zugát bejártuk a francia fővárosnak, vagy éppen egy emberi léptékű, nyüzsgéstől mentes városlátogatásra vágyunk ott, ahol Paul Bocus világhírű séf elindította a karrierjét.

Lyon városközpontja két egymásba torkolló folyó közt bújik meg. A bal oldali, nőies la Saone és a jobb oldali, férfias le Rhone közötti félsziget a Presquile. A Saone folyótól nyugatra találjuk a város hatalmas, hegyre épült 19. századi katedrálisát, a Notre Dame de Fourviere-t. A Fourviere lejtőin a rómaiak korában Lugdunum települése állt, de ma már a katedrális és az Eiffel-toronyra hasonlító Tour Métallique uralja a látképet. A tornyot 1893-ban építették és tévétoronyként funkcionált.

A hegy lábánál fekszik a történelmi óváros, vagyis Vieux Lyon. Az UNESCO Világörökségi listáján is szereplő városmag szűk kis utcáival, valamint középkori és reneszánsz lakóházaival hódít. Három különböző negyede, a St-Paul (északon), a St-Jean (középtájt) és a St-Georges (délen) évről évre egyre több látogatót vonz. S végül, ha a Rhone túlsó partja felé nézünk, a polgári negyed tömbjeit pillanthatjuk meg, a modern Lyon jelképével, a Part-Dieu toronnyal.

De hogy mindezt nem csak messziről lássuk – és hogy biztos ne maradjon ki semmilyen látnivaló – a legjobb ha e-bike-ot vagyis elektromos bringát bérelünk a városban. Lyonban ugyanis 350 kilométer elkülönített bringautat építettek ki a helyi biciklisek és a turisták részére; a közösségi hálózat pedig 325 kölcsönző állomást üzemeltet, 3000 kerékpárral.

Lyon a filmrajongóknak afféle zarándokhelynek, ugyanis a Lumiére-fivérek itt találták fel az első mozgókép rögzítésére képes eszközt, amivel később megteremtették a mozi intézményét. Az ő munkásságuk tiszteletére hozták létre a Lumiére Intézetet, ahol tekinthetjük az alkotótereiket, illetve találmányaik és eszközeik kiállítását.

Azonban a szépművészetek kedvelői sem maradnak program nélkül, mivel a Musée des beaux-arts de Lyon, az egyik legnagyobb szépművészeti múzeum az országban. A galériában olyan művészek remekműveit tekinthetjük meg, mint Rembrandt, Poussin, Delacroix, Picasso és Cézanne.

A Halles de Lyon, mely a város egyetlen exkluzív vásárcsarnoka, szintén kihagyhatatlan látnivaló, főleg ha kóstolgatni is szeretünk, nem csak nézelődni. A csarnokot a hőn szeretett és tisztelt, 2018. január 20-án elhunyt Paul Bocuse séfmester javaslatai alapján rendezték be. (Paul Bocuse, francia Michelin-csillagos séf, aki megalapította a két évente megrendezett, nemzetközi Bocuse d’Or szakácsversenyt – a szerk.) Ez a csarnok a helyi gasztronómia fellegvára. A standokon csodálatosan friss zöldségek, gyümölcsök, halféleségek, pékáru és természetesen sajtok sorakoznak roskadásig. És minden egyes pult valamilyen módon Paul Bocuse-ra hivatkozik, a saját portékáját kínálva. Az öregúr minden reggel megjelent a segédeivel, és saját kezűleg válogatta ki a termékeket az éttermei számára. Példáját természetesen a város másik 14, szintén Michelin-csillagos éttermének séfje is követte és követi még ma is.


Megközelítés

Lyon repülőtere a Saint Exupery Airport, mely 20 kilométerre található a városközponttól. A Saint Exupery, régebbi nevén Satolas repülőtér Franciaország egyik legforgalmasabb reptere. Három terminálját tudjuk használni, melyek közül az 1-es a nemzetközi, a 2-es a belföldi és a nemzetközi, a 3-as pedig a fapados járatokat szolgálja ki.

Lyon városába az EasyJet, a Lufthansa és az Air France járataival utazhatunk el Budapestről, egy átszállással, legkevesebb 5 és fél óra alatt.

Hogy jutunk el a reptérről a városközpontba?

Lyon belvárosa és a reptér között autóbusz járatokkal, valamint vonattal is közlekedhetünk, de természetesen közvetlen reptéri transzfert is rendelhetünk a reptéren, vagy már itthon online.

like-post-icon