A meseszép Kotori-öböl Montenegró kapuja – Lépjünk be rajta és éljük át a középkori velencei álmot

Montenegró folyamatosan fejlődik, már rég nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha mediterrán nyaralási úti célt keresünk. Amellett, hogy Budva és Tivat a csillogó és luxus jachtok kikötője, illetve a fényűző hotelek és a gazdag orosz turisták kedvenc üdülője, az öböl többi része még megtartotta hangulatos, hegyvidéki báját. Főleg az olyan települések mint a piciny Perast, Zelinka, Herceg Novi és persze Kotor.

(Kotor; Montenegro)

Kotor városa, melyet úgy is ismernek, hogy Cottaro egy meseszép település, ami Európa déli részének szívében kapott helyet. Ez Montenegró legjobb állapotban megmaradt városa és ahogy a 17. században, úgy most is a Velencei Birodalom varázslatos stílusát hirdeti, mely 400 éven keresztül uralkodott a területen. A Lonely Planet 2016-ban az első helyre tette azoknak a városoknak a listáján, amit egyszer az életben mindenképpen látni kell. És ezt a címet még ma is őrzi.

(Kotor; Montenegro)

Kotor óvárosa, mely az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel, egy élő múzeum. A háromszögletű városfalon belüli megannyi omladozó templom, sok velencei stílusú épület és a múlt gazdag tengerészeinek kastélyai, mind mesélnek valamit. Ahogy a Montenegrói Tengerészeti Múzeum is, mely az Adriai-tenger partvidékének legátfogóbb ilyen jellegű múzeuma.

Sea (Budva; Montenegró)

De nem csak az épületek miatt olyan jó idejönni. Az itt élő emberek is sokat hozzátesznek a hangulathoz, mivel még mindig ápolják a hagyományokat, de fesztiválozni is tudnak rendesen. És persze enni. Így ha megéhezünk, messziről kerüljük el a turistacsalogató, olcsó menüs éttermeket (itt is vannak ilyenek) és menjünk le a parthoz a helyi ízekért. A Galion éttermet már sokan ajánlották, a grillezett tintahaluk fekete rizottóval valami isteni a visszajáró vendégek szerint.

Persze ha a városnézés és az evés ivás nem elég kalandos, Montenegró számos túrázási és kirándulási lehetőséget is tartogat, itt az öböl környékén is. Mivel maga az öböl is tele van erdőkkel és dombokkal, elég ha egy túratérképet ragadunk a helyi turisztikai hivatalban, de egy napot érdemes rászánni a Kotor létrája nevű karaván útvonalra is, mely Kotor városát és az ország egykori fővárosát Centinjét és az északi részeket köti össze. Az ösvény csodálatos és látványos gyalogtúrát, illetve kalandos mountain bike túrát ígér.

like-post-icon