A Szlovén Riviéra egyik legtöbbet látogatott üdülővárosában, Portoroz-ban jártunk!

Minden városnak kéne lennie egy olyan életvidám, színes és folyton nyüzsgő tengerparti városának, mint amilyen Szlovéniának, Portoroz. A szállodáiról, hoteljeiről, a part mentén sorakozó éttermekről és szórakozóhelyekről elhíresült nyaralóhelyet azoknak találták ki, akik szeretnek esténként egy jót bulizni és nem bánják a napközbeni nyüzsgést sem.

A szlovén tengerparton is megvan minden, ami egy remek félig szlovén félig olasz nyaralóhelyhez hozzá tartozik: mediterrán növénytakaró, olajfaligetek és kéklő tenger. A modern város azonban inkább egymás mellett sorakozó hoteljeiről vált ismerté. A turisták legnagyobb örömére az éjszaki életet bárok, éttermek és szórakozóhelyek színesítik, a jó hangulat pedig garantált. Éppen ezért Portoroz elsősorban azoknak ajánlott, akik kedvelik a nyüzsgést, az élénk éjszakai életet, és nem hívei a koránkelésnek. Strandjai a legtöbb esetben kavicsosak, vagy félig betonnal borítottak, ahol stégeken juthatunk be a tengerbe, de azért elvétve homokfövenyes szakaszt is találni.

Portoroz nem kimondottan történelmi város, hiszen hagyományos értelemben vett óvárosa sincsen. A tengerparti részen minden új és csillogó. Virágkorát a 19. század végén élte, mikor beindult a városfejlesztés és megnyitott első gyógyközpontja. Európa egyik legszebb tengerparti nyaralóvárosaként emlegették már a 20. század elején. Bár látnivalókban, műemlékekben nem bővelkedik, néhány épületét azért érdemes kiemelni. Ilyen például az a sóraktár, mely régen a sótermelés- és kereskedelem központja volt. A hatalmas, ablaktalan falú épület elvileg látogatható.

Ha a vidékre is elkirándulnánk, akkor Portoroz ehhez is jó kiindulási pontot ad. Kikötőjéből elhajózhatunk Piran-ba, mely a szlovén partszakasz egy kicsiny félszigetének csücskén fekszik. Óvárosa az egyik legjobb állapotban megmaradt történelmi városrész, amit az Adriai-tenger vidékén találhatunk – az építészek szerint a velencei gótika gyöngyszeme. Igaz, hogy nyáron eléggé tele van, de így is pillanatok alatt elvarázsol. Természetesen innen már Velence sincsen távol, Portoroz-ból mindig szerveznek hajós túrákat. A 65 kilométerre fekvő Postojna pedig cseppkőbarlangot rejt. A barlangba kisvonattal juthatunk fel és onnan kezdődik a kalandos gyalogtúra, tele meglepetésekkel és látványosságokkal.

like-post-icon