A törökországi Aspendos, ahol a világ egyik legszebb római kori színháza áll

A világon az egyik legszebbként tartják számon a törökországi Aspendos településén található római kori színházat. A sok antik látnivalóval telített romvárost könnyen megközelíthetjük Antalya vagy Side irányából is. Érdemes ide ellátogatni egy egynapos kirándulás alkalmával.

Aspendos városa a Pamphülia régióban található, 47 kilométernyire keletre Antalyatól, és 37 kilométerre nyugatra Side városától. Alapításának idején Belkis néven ismerték. A híres amfiteátrum megépítését – mely Törökország egyik leginkább éppen maradt ókori emléke – Marcus Aurelius római császár rendelte el, bár a város alapítói a hettiták voltak. Mivel a színház még ma is használatban van, így az a 15 000 néző, aki helyet foglal a lelátókon tényleg megtapasztalhatja és elképzelheti, micsoda élmény volt itt ülni az ősi időkben, egy drámai előadás ideje alatt.

A város agórája, a felette magasodó dombon lévő hatalmas citadella, illetve a római korból származó vízvezeték, és ma is használatos híd szintén elképesztő látványosságok, de történelmileg nem annyira jelentősek, mint a színház. Ezt az is mutatja, hogy a nevezetes épület közvetlen közelében nincsenek se hotelek, sem pedig éttermek, de így is örvénylenek körülötte a turista csoportok, főleg a nyár közepén.

Ha tehát szeretnénk elkerülni a tömeget és nyugodtan, akkor érkezzünk kora délelőtt vagy estefelé, illetve válasszunk szezonon kívüli időpontot a látogatásra. Amint már említettük Aspendost Antalyából és Side városából is elérhetjük, de Belek tengerparti nyaralóhelyéről is odataxizhatunk, vagy felpattanhatunk egy dolmusra. Alanya városából pedig kirándulásokat is szerveznek a romokhoz; ezekre is be lehet jelentkezni.

like-post-icon