A világ legszebb és legrondább nőjét is megtalálta – Nyitott szemmel a Balkánon át a Kaukázusig

Bár Kiss Noémi már évtizedek óta utazik, figyel és ír, sokak számára még új felfedezés lehet. 2009-ben, a Magvető Kiadónál megjelent Rongyos ékszerdoboz című könyvének, most az átdolgozott és bővített magyar kiadását tarthatjuk a kezünkben.

Kiss Noémi – Rongyos ékszerdoboz

Ez a különleges útikönyv végig vezet bennünket a Kárpátoktól, Erdélyen és a Balkánon át a Kaukázusig, miközben megannyi érdekes és furcsa figurával és vidékkel találkozunk. A könyvben ábrázolt Kelet-Európa érzékeny, sokhangú, ellentmondásosságában izgalmas és maradandó terület; egyszerre múlt és jelen. Mivel az írónő különösen kedveli a kissé különc figurákat, a kietlen tájakat és az ismeretlen kelet-európai helyeket, ezért nem csoda, hogy odafigyeléssel ír a legtöbb tájról ahol megfordult. Ennek a figyelemnek köszönhetően pedig minden kopottas, vagy rondának tűnő díszletből előjön a történelmi csillogás, az elfeledett szépség és váratlanul még a világ legszebb és legrondább nője is előbukkan valahol Ukrajna közepén. Kiss Noémi szenvedélyes utazó, elmondása szerint azok a vidékek érdeklik, ahová csak kevesen jutnak el. Riportjaiban Európa peremeiről tudósít, olyan helyszínekről, amelyek valaha kulturális központok voltak, ám mára háttérbe szorultak. Szereti az extrém kalandokat, az érzelmi kihívásokat és szeret olyan helyekről is írni, amelyeket csak elképzel, de sosem fog látni, mégis valahogy hihetőnek tűnnek. A honlapján így ír magáról: „Szívesen fürkészem mások furcsaságait, először csak azért, hogy legyen miről írnom. De sajnos szerelmes típus vagyok, és ha végeztem, azon kapom magam, hogy beleestem egyik-másik figurámba.” Kiss Noémi úti jegyzetei valahol félúton vannak az útleírás és az útirajz között, valamint az útirajz és a novella között. Ott vannak benne a tárgyszerű leírások, a szépirodalmi megoldások, a mozgatott tudásanyag és néhol még egy versrészlet is. Ezzel a műfaji játékkal tudja elérni azt, hogy az olvasók, akik már jártak a bemutatott helyeken, most újra átéljék saját emlékeiket, azok pedig akik még nem jártak arra érdeklődni kezdjenek a Rongyos ékszerdobozok után.

A 2009-ben megjelent könyv német nyelvű változata, a Schäbiges Schmuckkästchen, 2015 júniusában megkapta a A Darmstadti Irodalmi Akadémia Hónap könyve kitüntetését.

like-post-icon