A világ végén forduljunk jobbra és ott találjuk a mesebeli Feröer-szigeteket

A Feröer-szigetek Skócia és Izland között fekszik félúton az Atlanti-óceánban. Ahhoz képest, hogy a 18 szigetből álló szigetcsoport olyan mesés és varázslatos, hogy kitalálni is nehéz szebbet, csak kevés utazónak a listáján bukkan fel. Ismerjük meg hát jobban eme bájos vidéket, mely a Dán Királyság része.

A Feröer-szigetek, vagy magyarul Juh-szigetek 1948 óta rendelkezik széles körű autonómiával. 18 szigete a középkor óta lakott és vulkáni eredetű. Habár történelme egészen a 6. századig visszavezethető, városok nagyon sokáig nem alakultak ki a földdarabokon. A fővárosban Tórshavn-ban például, mindössze 100 lakos élt 1900-ban, mára azonban ez a szám megközelíti a 20 000 főt.

A szigetek tradicionális falvai bizonyos mértékig önellátóak voltak. 1872-ben, a halászat fellendülésével ért véget a hagyományos életmód a kis falvakban. A halászat ugyanis felváltotta a mezőgazdaságot, így a növekvő népesség inkább a gyors ütemben fejlődő városokban telepedett le. Ilyen település jelenleg Klaksvík is, mely a második legnagyobb városa a Feröer-szigeteknek. Ez egy fontos kikötő a halászati ipar és a modern halászflották számára.

Tórshavn a főváros, egyben a legnagyobb városa is a szigetcsoportnak. Középkori, fűvel benőtt tetejű házai és a tengeröblökben megbújó halászfalvai mindig ámultba ejtik az ideérkezőket. A szigeteken inkább a természet az úr, mint sem az ember, így a vagy színesre, vagy feketére festett, egymáshoz nagyon közel épített házikók csak igen kis helyet foglalnak el a rendelkezésre álló területekből. A többi szabad részen egész évben juhok legelnek.

A vidéket meredek hegyek, sziklák és festői szépségű völgyek tarkítják; köztük elszórva több mint száz falu lelt menedékre. Így a vendégeknek nem nehéz szállást találniuk.

like-post-icon