Átadták Közép-Európa legmodernebb lovasközpontját Szilvásváradon

A Kincsem Nemzeti Lovasprogram legnagyobb vidéki beruházásaként Közép-Európa legújabb és legmodernebb lovasközpontja készült el Szilvásváradon. A fedett lovardakomplexum 650 néző befogadására alkalmas.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Pilisben 56 kilométer, lóval is végigjárható túraútvonalat alakítottak ki,most pedig a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében létrejött Szilvásváradon Közép-Európa legmodernebb lovasközpontja.

A mintegy 6,8 milliárd forintból három ütemben, négy év alatt megvalósult fejlesztéssorozat a magyar lovassport történetének legnagyobb beruházása és meghatározó pillére a teljes hazai lovas ágazat megújításának – írta az MTI.

A csaknem 10 hektáron megvalósult fejlesztés eredményeként az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad fontos történelmi karaktert is őrző és megtestesítő lipicai lovasközpontja immár valamennyi lovas szakág számára ideális felkészülési és versenyzési lehetőséget biztosít. A fejlesztéssorozat első ütemében megújult és kibővült az immár 650 néző befogadására alkalmas, 15 boxos istállót is magában foglaló fedett lovardakomplexum.

Ezt követte a felvonulási terület, majd a nagy lovaspálya nemrégiben befejeződött korszerűsítése. Az utóbbi új lelátórendszert kapott, 6500 látogató befogadására alkalmas. Felszereltsége a bemelegítő pályához hasonlóan minden nemzetközi szabványnak megfelel, speciális négyévszakos pályatalaja pedig kiváló nedvességelvezető és lólábkímélő. Az országszerte 6 telephelyen mintegy 300 lovat tenyésztésben tartó, a takarmányt saját területein maga termelő ménesgazdaság alapvető célja, hogy Szilvásvárad a lovasoktatás és -kutatás hazai központja legyen. A most átadott létesítményegyüttes többfunkciós kialakítású, így nem csupán lovas, de egyéb kulturális programok megrendezésére is alkalmas.

Szilvásváradnak több mint hétezer éves múltja és háromezer éves lovas kötődése van. A magyarok kultúrájának szerves része a ló szeretete.

like-post-icon