Az elnök döntött: hat hónapra bezárják a világ leglátogatottabb üdülőszigetét

A Fülöp-szigeteki elnök bejelentette, hogy hat hónapra bezárja a térség leglátogatottabb üdülőszigetét, mert az egykor fehér homokos tengerpart a szennyvíz miatt már egy pöcegödörre hasonlít.

A döntés egy hónapokig elhúzódó tárgyalás lezárása lett, melynek témája a híres üdülőparadicsom jövője volt, miután a Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte februárban szóvá tette a sziget szörnyű állapotát és egy pöcegödörhöz hasonlította a milliók által felkeresett tengerparti részt.

Egy korábbi kutatás alapozta meg a drasztikus lépéseket. Az eredmények szerint a sziget egyes szállodái és éttermei a szennyvizet egyenesen a tengerbe eresztik, ami ezáltal teljesen beszennyeződött. A környezetvédelmi minisztérium szerint 195 cég és több mint négyezer helyi lakos ingatlanja nincs bekötve a szennyvízrendszerbe.

A teljes lezárás 2018. április 26-án lép életbe és az elnök szerint addig nem is nyitják fel, amíg a csövekből mocsok folyik a tengerekbe. A környezetvédelmi államtitkár elmondása szerint nem csak a turistáknak, de a repülőknek és a kompoknak sem lesz megengedett a  belépés a sziget területére. Mint fogalmazott, vasököl szükséges ahhoz, hogy visszaállítsák a korábbi, természetes állapotokat, de csak átmeneti dologról van szó.

Boracay szigetén, ami Manilától délre található, több mint 17 ezer ember dolgozik a turizmusban, további 11 ezer pedig az építkezéseken; a Fülöp-szigeteki CNN számára kiadott nyilatkozatok szerint „katasztrófa esetén felhasználható pénzalapot” nyitnak meg, hogy pénzügyi segítséget kapjanak azok, akiket közvetlenül érint a lezárás.

like-post-icon