Az idei év Spanyolországról szól – Fedezzük fel történelmileg egyik legbüszkébb vidékét, Murciát!

Murcia szinte alig ismert vidéke Spanyolországnak, pedig több leggel is büszkélkedhet. Az Ibériai-félszigeten itt a legnagyobb a napsütéses órák száma, itt termesztik a legtöbb paprikát, és van egy gigantikus sós vizű tava is.

Murcia egyik látnivalókban leginkább bővelkedő városa Cartagena, ahol 1901-ben fedezték fel, hogy a város ráépült egy római kor emlékeit őrző, gigantikus, 2. századi színházra. A település szívében egy modern múzeumot emeltek a feltárt romok elé, ám a legkáprázatosabb látvány a teljesen feltárt és itt-ott rekonstruált római színház hatalmas építménye.

Kikötői hangulatot, mediterrán villákat, lenyűgöző tengerpartot egy kicsit délebbre utazva, Águilas-ban találunk. E városka a Sierra Espunas hegyvonulatának tövében fekszik. 28 kilométer hosszú öblét a középkorban erődítmények és tornyok védték a kalóztámadások ellen. Kikötőjében manapság halászok foltozzák hálóikat, és sokan horgásznak a partról is. A környéken, a Bardina-öböl kis halászfalvaiban pedig virágzik a falusi turizmus.

Mivel Murcia nem csak a tartomány neve, de a fővárosáé is, ezért azt sem szabad kihagyni, ha ezen a vidéken járunk. A régmúlt korok építészetét a 13. században alapított katedrálisnál csodálhatjuk meg: káprázatos a román, a gótikus, a reneszánsz és a barokk építészet kavalkádja. Az alapító, X. Bölcs Alfonz szívét itt helyezték örök nyugalomra egy díszes kis kőkoporsóban, a teste azonban Sevillában nyugszik.

like-post-icon