Azori-szigetek – útmutató egy álomutazáshoz

Az elsüllyedt Atlantisz tengerszint felett maradt része, vulkanikus kincses sziget, túrázók paradicsoma az Atlanti óceán közepén, félúton Budapest és New York közt – az Azori-szigetek mindenkit elvarázsol lenyűgöző tájaival.

Lagoa das Sete Cidades (Azori-szigetek; Portugália)

Aki régóta tervezi már vagy esetleg korábbi cikkünket olvasva kedvet kapott egy kalandos utazáshoz, ahol soha nem látott természeti szépségeket csodálhat meg, tartson velünk, és végigvezetjük a legfontosabb tudnivalókon, hogy valóban élete egyik legmeghatározóbb élményében legyen része a mesebeli szigeteken.

Mikor utazzunk?

Fontos tudni, hogy az Azori-szigeteken mindenféle időjárási viszonyra érdemes felkészülni: van, hogy négy évszak váltakozik egyetlen nap alatt. Mégis, a legalkalmasabb az április és október közti időszak az utazásra – novembertől márciusig ugyanis nagyon gyakran esik az eső.

Ha virágba borulva szeretnénk látni a szigetet, akkor a május lehet a legjobb időzítés, ha a napsütéses órák számát szeretnénk maximalizálni, akkor pedig augusztusban utazzunk a szigetcsoportra.

Nyáron a hőmérséklet általában 19 és 22 fok közt ingadozik. Ilyenkor, ha szerencsénk van, akár 22-24 fokig is megemelkedhet az óceánban a vízhőmérséklet – ennél többre azonban ne nagyon számítsunk. Viszont jó hír, hogy télen sem esik 10-15 fok alá a hőmérséklet.

Utazás – földön, vízen levegőben

Budapestről egy átszállással fapados járatokkal is elérhető Ponta Delgada, az Azori-szigetek fővárosa. Lisszabonba vagy Portoba WizzAirrel repülhetünk, mindkét városból pedig a Ryanair indít gépeket az Atlanti-óceán közepén fekvő szigetre.

A legtöbb repülőjárat a legnagyobb szigetre, São Miguelre érkezik: itt is bőven van látnivaló, de aki szeretne több helyet is felfedezni az Azori-szigetek kilenc vulkanikus szigetéből, komppal érdemes közlekednie a szigetek közt.

A szigeteken mindenképp ajánlott az autóbérlés – a tömegközlekedés nem annyira kiépített, hogy elég rugalmasan tudjuk bejárni segítségével a szigetet. Kisebb autókat jó áron bérelhetünk, és bár a benzin nem olcsó a szigeteken, de nincsenek is annyira hatalmas távolságok, hogy túlzásba lehessen esni az üzemanyaghasználattal.

Szállás

Az Azori-szigeteken a legkülönbözőbb kategóriában találhatunk szállásokat. A luxusszállodáktól a hosteleken át a kempingekig nagy a választék. A São Miguel szigeten például 6-8 ágyas hostelszobákat már 5-6000 forint/éj áron is találhatunk, ha időben foglalunk.
Az ideális szállás kiválasztásához mindenképp érdemes eldönteni, hogy mi az utazás elsődleges célja: ha inkább pihennénk és strandolnánk, akkor az óceán közelében is lehet találni különböző típusú szállásokat. Ha azonban a túrázás az elsődleges cél, akkor a látnivalók elhelyezkedéséhez igazítva tudunk apartmant, szobát foglalni.

Meglátni és megszeretni – São Miguel csodái

Az egyik legnépszerűbb látnivaló a São Miguel szigeten a Lagoa do Fogo, a sziget legmagasabban fekvő tava, ami sokszor sűrű ködbe burkolózik, ezért érdemes figyelni az időjárás előrejelzést a megfelelő időzítés miatt.

Egy másik túra során eljuthatunk a Sete Cidades kalderához, amelynek peremét körbe lehet sétálni. Az egyik legszebb látvány itt a Pokol szájának (Miradouro da Boca do Inferno) nevezett kilátóról tárul elénk.

Érdemes még túrázni a Faial-vízesések, valamint a Lagoa das Furnas és a körülötte levő vulkanikus mező környékén, ahol gőzoszlopokat láthatunk a földből kitörni.

Programlehetőségek a túrákon túl

Ha a túrázás mellett más kalandokra is vágyunk, akkor ajánlott ellátogatni egy vulkanikus fürdőbe is, ahol az óceán hideg vize helyett forró, gőzölgő vízben fürdőzhetünk – nem akármilyen környezetben.

Az Atlanti-óceán közepén található sziget tökéletes kiindulópont egy bálnaleshez, ahol jó eséllyel láthatjuk a hatalmas vízi élőlényeket, és mellette a végtelen horizont élménye is felejthetetlen.

A fényszennyezettség mértéke értelemszerűen az óceán közepén elég alacsony, ezért ha éjszaka nem felhős az ég, érdemes kifeküdni az óceánpartra egy csillagnézésre.

Ha még nagyobb változatosságra vágyunk, izgalmas program lehet még a helyi likőrgyárak valamelyikének bejárása vagy a teaföldeken tett séta, ahol akár kóstolókra is befizethetünk.

Aki szeretne videón is látni az Azori-szigetek gyönyörű tájait itt és itt megteheti.

like-post-icon
Gyerekkorom óta szenvedélyesen szeretek utazást szervezni, utazni, az utazásról beszélgetni. Később, újságíróként a kulturális és szociális témák mellett lehetőségem nyílt az utazásról is írni, amit legalább annyira megkedveltem, mint az úton levést. Furcsa módon vonzódom a B-betűs városokhoz: fél évig Bécsben éltem, az örök kedvencem Budapest, de Berlinben és Barcelonában is el tudnám képzelni hosszabb-rövidebb távon az életem.