Bemutatjuk Európa titkos kalandszigeteit, a portugál Azori-szigeteket

Azori eldugott félszigete tele van kalandokkal; sőt talán még azt is mondhatnánk, hogy ez Hawaii az Atlanti-óceánban. Első osztályú bálna megfigyelő-, vitorlázó-, búvárkodó- és túrázó helyei vannak; szuperül lehet itt szörfözni és csodás természeti szépségekre, valamint két UNESCO helyszínre is bukkanhatunk. Sőt fapados járatokkal már sziget-ugrásokra is befizethetünk.

(Azori-szigetek; Portugália)

Először is érdemes tudni, hogy az Azori-szigetek 9 vulkáni szigetből (Santa Maria, Sao Miguel, Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico, Faial, Flores és Corvo) állnak. Paul Schliemann történész szerint ezek az elsüllyedt Atlantisz tengerből kiálló csúcsai. Állítását soha senki nem tudta alátámasztani vagy teljesen megcáfolni, így miután a történész nyomtalanul eltűnt, ez a lehetőség is ugyan olyan legendává vált, mint maga Atlantisz.

(Azori-szigetek; Portugália)
Mount Pico (Azori-szigetek; Portugália)

Az viszont nem legenda, hogy a szigetcsoport mennyi gyönyörű természeti szépséget, milyen sok gyalogos-, biciklis- és lovas túraútvonalat rejt. Valamint Portugália 15 UNESCO Világörökségi helyszínei közül rögtön kettőt is – Pico szőlőültetvényeit és a Terceira szigetén található Angra de Heroismo ősi városát, valamint három bioszféra területet, Graciosa-t, Flores-t és Corvo-t. És ezt a természeti értéket a kormány még megfejelte egy természeti parkokból és tengeri rezervátumokból álló díjnyertes hálózattal, aminek célja, hogy védje Azori máig szennyezetlen környezetét. Pont ebből kifolyólag egy ideig nagyon korlátozott volt a légi és egyéb más forgalom is a sziget környékén. De egy ideje már nem csak a szigetek legnagyobbikára, Sao Miguel-re lehet eljutni fapados repülővel, hanem a kisebbekre is, mint amilyen Terceira – a Ryanair gépei Lisszabonból és Porto városából repülnek. Míg Sao Miugel önállóan is megér egy utat, addig a kisebbeket, így Terceirát is érdemesebb összefűzni mondjuk Graciosa, Pico (itt található Portugália legmagasabb hegye a Pico), Sao Jorge és Faial szigeteit. Ha Terceirára elrepülünk, a többit már hajóval is meglehet közelíteni – olcsóbb is, egyszerűbb is.

(Azori-szigetek; Portugália)
(Azori-szigetek; Portugália)

Amint már említettük Azori szigetei közül Sao Miguel a legnagyobb: 65 kilométer hosszú és 14 kilométer széles, a szigetek összlakosságának több mint a fele itt él. A legtöbb turista először a sziget közigazgatási székhelyére, Ponta Delgada városában érkezik. Ha a mi szállásunk is itt van, gyalog érdemes nekiindulni a településnek, főbb látnivalói sétálva is könnyűszerrel elérhetőek.

(Azori-szigetek; Portugália)

Szűk, macskaköves utcái, díszes csempéből készített utcatáblái, zöld, árnyékos parkjai, különleges botanikus kertjei sétára csábítanak. Az óvárosban találunk barokkos épületeket is, mint például a városháza, a városkapu és a Sao Sebastiao főtemplom, ami a 15. és 18. század között épület. Az óceánpartot már a reneszánsz Sao Bras erőd vaskos kőfalai vigyázzák. Itt sokan szoktak üldögélni és kémlelik a forgalmas kikötőt. A város estére telik meg igazán élettel. A főtéren pillanatok alatt mulatság kerekedik hasbeszélőkkel, kirakodóvásárral és játszótérrel a kicsik kedvéért.

A szigetek nyugati részén a tavaszias klímának és az óceáni éghajlatnak köszönhetően változatos, egzotikus növényvilág alakult ki. Pálmafák, hortenziák, banánligetek, ananászültetvények mindenfelé. Azori közel 60 -féle, csak a szigeten megtalálható növénnyel büszkélkedhet, mint például a ciprusfélék családjába tartozó boróka. A sziget legnyugatibb pontján, Mostei-rosnál a természet újabb csodákat művelt. A vulkanikus eredetű fekete sziklaparton természetes úszómedencék sorakoznak, melyekben a helyiek nagy élvezettel fürdőznek. A vizet a nap energiája fűti, és a dagály takarítja. Itt aztán rájövünk, nem véletlenül mondják a helyiek, hogy Azori a nyugalom földdarabja.

like-post-icon