Bodrum a Török Riviéra egyik legnépszerűbb turistacélpontja és Budapestről 2,5 óra alatt elérhető

Ha a Török Riviérával szeretnénk megismerkedni, Bodrum lehet a legjobb választás. Persze mindenki a saját ízlése szerint választ kedvenc nyaralóhelyet, de az a sok ezer visszatérő utazó, akik nem tudnak elszakadni Bodrum szépségétől, csak tudnak valamit.

(Bodrum; Törökország)

A Bodrum-félszigeten fekvő, Mugla tartományi város az Égei-tenger partján kapott helyet, és az utóbbi évtizedek alatt Törökország legismertebb és kedveltebb nyaralóhelyévé vált. Bár a kisgyermekes családok is felkeresik, partjai mégis inkább a romantikus nyaralásra vágyó párokat, vagy lazítani akaró baráti társaságokat csábítja. Ahogy minden felkapott hely, úgy Bodrum sem mentes a tömegektől, vagy a hangos kereskedőktől, de még mindig sokkal csöndesebb, nyugodtabb és szellősebb, mint más török nyaralóhelyek.

A visszatérő nyaralók szerint Bodrum hitelesebb török helyszín, mint például Antalya, melyről korábban már írtunk. Ez a vélemény talán annak tudható be, hogy a Budapesttől 2,5 órányira fekvő város nem csak tengerpartjaival, pálmákkal szegélyezett sétányaival, és bájos fehér házaival nyűgözi le a látogatókat, hanem orientális bájával és gazdag kulturális programjaival és látnivalóival is.

(Bodrum; Törökország)

Mivel Bodrum városa az ókori világ hét csodájából ismert Halikarnasszosz városának helyén épült, ezért lépten-nyomon történelmi érdekességekre bukkanhatunk egy nagy városnézőtúra során. Érdemes például meglátogatni Bodrum várát (Szent Péter vár), ahonnan csodálatos kilátás tárul a szemünk elé. A várat még a 15 században emelték és Szent Péternek ajánlották. A vár éveken keresztül a vízalatti régészet múzeumaként üzemelt, mely a legfontosabb ilyen múzeum volt a világon. Ma azonban az egész belsőrészt felújítják, így a remélt 2019-es újranyitásig csak kívülről lehet megcsodálni.

(Bodrum; Törökország)

Szintén nem érdemes kihagyni a felfedezések sorából azt az ottomán hajójavító műhelyt, mely egyike volt azoknak a hajógyáraknak, ahol az 1770-ben, az orosz csapatok által elpusztított Cemse flottát újraépítették. Az erődítménnyel körbezárt műhely a kikötő fölött található és van egy 18-19. századi őrtornya is. Ma a falakon belül művészeti tárlatokat szoktak tartani – rejtélyes és történelmi hangulatban.

(Bodrum; Törökország)

Ha már megemlítettük, hogy a város alatt az ókori Halikarnasszosz romjai találhatóak, akkor nem mehetünk el a Turgutreis felé vezető főút mellett álló Halikarnasszosz színház mellett sem. A Kr.e. 4. században, a domboldalba épített amfiteátrum 5000 nézőnek nyújtott helyet, de ezt később 13 000-re bővítették a gladiátor küzdelmek miatt. Bodrum jelenleg, mint nyári koncert- és színház helyszín használja.

Ha pihenésről és lazulásról van szó, akkor a tenger hűsítő és ragyogóan kék vize tökéletes választás, de az aktívabb nyaralóknak a híres bazárokat és a remek éjszakai szórakozóhelyeket sem szabad kihagyniuk. Mivel sok szálloda távolabb van a város központjától, ezért Budrum jól felszerelkezett dolmuszokkal, vagyis azokkal a minibuszokkal, amik A-ból B-be közlekednék és útközben mindenkit felszednek, akik haza vagy a város szívébe szeretne eljutni – általában egy fix összegért, a távolságtól függően.

Fakultatív programlehetőségek Bodrum környékén:

Ne felejtsük el, hogy Bodrum nem az egyetlen város a félszigeten. Az öbölben találjuk még Torba és a már említett Turgutreis városait is. Torba körülbelül 6 kilométerre fekszik Bodrum városától és dolmussal könnyen elérhető. Sokkal családorientáltabb, mint Bodrum, de szép strandja ellenére elég hétköznapi. Turgutreis elsősorban azért fontos, mert innen könnyen megközelíthető az a csodálatos történelmi látnivaló, melyet úgy hívnak, hogy Myndos kapu. A restaurációt követően helyreállított kapurom annak a 7 kilométer hosszú városfalnak volt a része, melyet Mousollos király építtetett Halikarnasszosz városa köré a Kr.e. 4. században. A hatalmas kaputornyok eredetei magassága máig sem ismert.

Kissé távolabbi kirándulási célpontok lehetnek még Ephesus, mely 3 órányira van Bodrumtól, illetve a híres természet alkotta teraszos termálfürdő, Pamukkale, mely kicsit több, mint 4 órányira található. A görögországi Kos szigete pedig már csak hab a tortán. Húsz perc alatt elérhető egy kalandos hidroplán úttal, vagy 40 perc alatt komppal.

like-post-icon