CRAZY RICH ASIANS: 3 olyan filmforgatási helyszín, amit meglátogathatunk Malajziában

A Crazy Rich Asians a jelenlegi nagy ázsiai filmsiker a mozikban. Ha még nem láttátok volna, egy igazi rom-com sztoriról van szó, amiben az ügyeletes jófiú, hazaviszi a szüleihez és az egész családjához az ázsiai-amerikai születésű barátnőjét. A találkozásra Szingapúrban kerül sor és a fiatal barátnő ekkor jön rá, hogy az a kifejezés, hogy „őrült, gazdag ázsiaiak” tényleg létezik. Ott tornyosul előtte a giccs és a pompa, a fura családtagok pletykái és intrikái, és mindeközben azon kell igyekeznie, hogy elnyerje a leendő anyósa szívét.

(Kuala Lumpur; Malajzia)

A filmet Kevin Kwan azonos című könyve alapján készítették. Érdekessége, hogy a rendezője és a teljes szereplőgárda is ázsiai és talán pont emiatt ennyire nagy siker a mozikban. Meg persze a csodás helyszínek miatt is. A malajziaiak rendkívül büszkék, hogy a főszereplőt, Nick Young-ot és édesanyját Eleanor Young-ot két remek malajziai színész alakítja, de arra is, hogy az egész filmet Malajzia legszebb helyein forgatták. Ha kíváncsiak vagyunk ezekre és átélnénk a „crazy rich asian” érzést a következő malajziai utunk során, akkor ezeket a helyeket keressük!

Carcosa Seri Negara

A filmben a Carcosa Seri Negara, mely a Tyersall Parkban található, az az épület, ami Eleanor Young, az anya szülőházaként szerepel. De ez az ikerház valójában a malajziai történelem egy fontos darabja. Történelmileg ez volt az első, Malajziában megtelepedő brit lakos, Frank Swettenham otthona, majd később egy luxushotellé alakították, amiben II. Erzsébet is megszállt egyszer. Nagyon népszerű délutáni teapartijaira a helyi méltóságok örömmel érkeztek.

A Kuala Lumpur városában található épület egy domb tetején kapott helyet, közel a Perdana Botanikus Kerthez. Az épületet jelenleg belső átépítés alatt áll, mivel egy ázsiai örökségi múzeumot alakítanak ki benne. De az átalakítás ellenére, továbbra is ingyenesen látogatható a jelenlegi “Jalan Merdeka” nevű kiállítása, mely Malajzia függetlenné válásának útját mutatja be.

Fotó: blog.tourism.gov.my

A Cheong Fatt Tze Villa

A filmben van egy emlékezetes jelenet, ahol az anya és a feleségjelölt madzsongoznak (kínai dominójáték). Ezt a jelenetet a csodaszép Cheong Fatt Tze villában forgatták Penang városában. A kedvelt helyet Kék villának is nevezik. A kék színű, belső udvaros épületet anno egy híres kínai kereskedő (Cheong Fatt Tze) birtokolta és rajta keresztül szerette volna kifejezni vagyonának nagyságát. Ez sikerült is neki, hiszen a ház tele van feng shui elemekkel, Skóciában készült kovácsolt vas oszlopokkal, angol festett ólomüveg ablakokkal és színes járólapokkal – ezek akkoriban megfizethetetlennek számítottak.

Sajnos az elkészülte után nem sokkal teljesen magára maradt az épület, de 2000-ben még az UNESCO is felfedezte magának, aztán szépen lassan elindult a helyretétele. Ma a villa egy élő múzeum és egy kis butik hotel is helyet kapott benne. Az épület egyébként az UNESCO Világörökségi listán szereplő George Town része, ami nagy szó, mert Penang városának ezen a részén találjuk a legszebb kulturális látványosságokat és programokat, illetve a legfinomabb malajziai street food kifőzdék is ide csoportosultak. Penang-ot egy egyórás repülőúttal érhetjük el Kuala Lumpur-ból.

Az 1880-ban épült díjnyertes villa - blog.tourism.gov.my
Madzsong jelenet a Kék Házban - discoverkl.com / Warner Bros & YouTube

A pazar épületet azonban nem csak filmen és szállóvendégként láthatjuk, hanem a napi vezetések idején is. Az angol nyelven tartott túrák naponta 11-kor, 14-kor és 15:30-kor indulnak. A túra ideje 45 perc, a felnőtt belépődíj ára pedig 16 malajziai ringgit (RM vagy MYR), ami 3,34 eurónak felel meg.

Langkawi Island

Egy filmes túrát nem is lehetne szebb helyen befejezni, mint a Langkawi szigetek csodaszép partszakaszai mentén. Bár a filmben „Rawa szigetek” néven emlegetik, akik ismerik Malajzia természeti szépségeit, azok tudják, hogy miről van szó. A Langkawi szigetek nem kevesebb, mint 99 apró földdarabból áll össze, melyeknek homokfövenyes partjait smaragdzöld vizek nyaldossák. De ha ez még nem lenne elég csábító, a szigeteken olyan geológiai formációk alakultak ki a barlangok, karsztkúpok és öblök mellett, melyek a kutatók szerint majd félmilliárd évesek.

Fotó: blog.tourism.gov.my

A szigetegyüttes a megtisztelő UNESCO Globális Geopark címet is viseli, elsőként Délkelet-Ázsiában. Aki gyönyörű és idilli környezetre vágyik, de hanyagolná a tengerparti tömeges turizmust annak ajánlott elgondolkodnia ezen a napos, tenger áztatta úti célon, ahol a küszöbön ott vár a legközelebbi esőerdő is.

like-post-icon