Egy alternatív törökországi úti cél – Nyaraljunk Bozcaada szépséges szigetén

Bár a gyönyörű Bozcaada nem tartozik a legfelkapottabb turisztikai célpontok közé, a sziget ókori szépségeire, csodás természeti környezetére és jó kirándulási lehetőségeire nem lehet panasz. És ha ez még nem lenne elég, itt találjuk Törökország egyetlen borútját is.

Bozcaada szigete úgy húsz kilométerre, délre található a Dardanelláktól és nem messze Trója ősi városától. Nagysága összesen 40 négyzetkilométer és Geyikliből kiindulva, egy rövid kompúttal el is érhető a török partoktól. Ha egyszer felfedezzük magunknak a török borszőlővel körülvett, fehér házakkal teleszórt, mediterrán gasztronómiával csábító vidéket, soha többé nem felejtjük el az itt töltött időt.

Bozcaada az a hely, ahol anélkül lehet relaxálni, kirándulni és felfedezni a látványosságokat, hogy turisták tömegeibe botlanánk. Miénk az összes tengerpart és kis öböl; minket várnak a hangulatos

kávézók és a csöndes macskaköves utcácskák. Az óváros érdekessége, hogy két részre osztották. Az egyik oldala görög, míg a másik török, utalva a városrészek alapítóira és építőire. Így az egyik oldalon mecsetet és tipikus ottomán építészetet találunk, a másikon pedig öreg templom és magas óratorony áll a középpontban, körülötte fehérre meszelt házikókkal, ahogy azt Görögországban megszokhattuk.

De persze ne feledkezzünk meg a vidék borairól sem, hiszen a sziget szinte minden centiméterét szőlőtőkék foglalják el. Pár éve még a New York Times is Törökország legígéretesebb borrégiójának nevezte a vidéket, ahol nyáron és ősszel a leggyönyörűbb a tőkék látványa. Így nem is kétséges, ha szeretjük a jó borokat, érdemes már előre leszervezni valamilyen bortúrát, borkóstolót, vagy pincelátogatást. Erre a legjobb alkalom június utolsó négy napja, amikor a sziget 4 pincészete, a Talay, a Çamlıbağ, az Ataol és a Gülerada pincészetek dűlőtúrákat, pincelátogatást, kóstoló workshopokat és koncerteket szerveznek a szigeten.

A szigetet egyébként biciklivel a legkönnyebb körbejárni, így biztos nem marad ki semmilyen látnivaló. Bár az út nem teljesen sima, arra a pár kaptatóra megéri felmenni, mert a látvány csodálatos.

like-post-icon