Egy csipetnyi a világ legjobb fűszerpiacaiból

Egy gasztronómiai kalandor számára nincs is annál nagyobb élmény, mint tudatosan elveszni egy fűszerpiac színes és illatos labirintusában, ahol a füstölőktől édeskés sálrengetegek között egymásra pakolt zsákok magasodnak a szűk sikátorokban. Ahol délelőtt és délután a nagy meleg miatt csendes, estefelé pedig hangos és vehemens árusoktól hemzsegnek a piac utcái. Fűszerpiacoknak, bármennyire is hasonlítanak egymásra, minden városban más hangulatuk van. Induljunk útnak és fedezzünk fel párat.

1338

Ezek a nyüzsgő helyek, olyanok akár egy nyitott ablak az adott kultúrára. Csak ki kell nyúlni rajta, és megragadni a hely igazi mivoltát. Beleszagolni a zsákokba, elmorzsolni a fűszernövények leveleit, kérdezni, aztán kézzel-lábbal alkudozni. Otthagyni az árust, később had fusson ő utánunk. Ez egy játék, méghozzá a legillatosabb fajtából.

Rahba Kedima, Marrakesh Marokkó

Ha Marokkóban járunk, akkor a Rahba Kedima, vagy egyszerűen csak a Fűszer-tér legyen az első állomásunk. Ez a hely varázslatos, fényes, és ragyogó aromák lengenek körbe mindent és mindenkit. A különböző fűszerkeverékeket használhatjuk halak, húsok, zöldségek, egytálételek, sütemények ízesítésére, így aki szeret főzni, az nem csoda, hogy órákat is képes elölteni a változatosabbnál változatosabb fűszerek és hozzávalók kóstolásával és megvételével. Ha itt járunk jó ha tudjuk, hogy ánizst, szerecsendiót, és friss fahéjat is kaphatunk az itthoni árak töredékéért. Ha jó sáfrányt szeretnénk, ne az őrölt változatot vegyük meg, kérjük a szálasat. Mivel így jóval költségesebb lehet a vásárlás, ezért célszerű alaposan körülnéznünk, mielőtt megválnánk a pénzünktől.

Long Bien Market, Hanoi, Vietnam

Hanoi labirintusszerű régi negyede temérdek fűszerstandnak ad otthont. De ha valami sokkal „bensőségesebbre” vágyunk, akkor hajnal 4-re időzítsük az ébresztőnket és látogassunk el a Vörös folyó partján lévő Long Bien piacra. Ez a hajnal előtti nagykereskedelmi pont a legjobb hely a friss menta, a citromfű, a fahéj, a koriander, valamint a gyömbér beszerzéséhez. Ez alapvetően egy beszerzői piac, így turisták csak ritkán járnak erre, ezért ajánlott mindig kérdezni, mielőtt fotót készítenénk valakiről vagy valamiről.

Próbáljuk ki: olyan árusokat, akik ’pho levest’ (tészta leves) készítenek, igazán nem nehéz találni. Mindegyikük friss fűszereket és zöldségeket használ a leveshez, ami tökéletes napindító egy korai kelés után.

Grand Bazaar, Teherán, Irán

Teherán Grand Bazaar-ja először egy ijesztő tömegszállásra hasonlíthat, különösen mikor a nap lemenőben van, és az üzletelés frenetikussá válik. Míg a szőnyeg üzletek és a mecsetek csábítóak, a fűszersorok megigéznek szín- és illatpompájukkal. A piaci labirintusban vásárolhatunk fűszereket, dióféléket és gyümölcsöket is, és eldönthetjük azt is, hogy súlyra vagy előre csomagolva, zacskóban kérjük-e őket. Sáfránnyal üzletelni itt a lehető legjobb, mivel Irán ezen részén bőségesen terem. Így sokkal olcsóbb, mint a nyugati országokban.

Próbáljuk ki: Tartsunk egy pihentető szünetet a Moslem Étteremben, ami már régóta a Grand Bazaar része. Itt olyan tah chin-t – rizs sütemény sáfrányos csirkével – készítenek, amit máshol nem kóstolhatunk.

Benito Juarez Market, Oaxaca, Mexikó

Oaxaca legöregebb piaca a város központjában egy egész blokkot felölel. Ezen a forgalmas és folyton pörgő piacon elmerülhetünk a szárított chilli paprikák tengerében. Annyi félét, méretűt, csípősségűt, formájút és aromájút találunk majd, amilyenekről eddig nem is tudtunk. De emellett készen vehetünk mole pasztát is, ami egy olyan tüzes chili és csokoládé főzet, mellyel a legjobb mexikói ételek készülnek. Azért mindenképp érdemes ellenőrizni az otthonunkba importálható áruk listáját, mielőtt egy bőröndnyit vennénk az utóbbiból.

Próbáljuk ki: rágcsáljunk el egy pár fűszeres szöcskét (Chapuline), amíg eldöntjük, hogy melyik chillit vegyük meg.

Khari Baoli, Delhi, India

Ázsia legnagyobb nagybani piacának ad otthont a Khari Baoli, mely Delhi-ben található Red Fort mellett húzódik. A piac története egészen a 16. századig vezethető vissza; az itteni standok főként fűszereket, dióféléket és szárított gyümölcsöket árusítanak, melyeket Észak-Indiából és Afganisztánból hoznak be. Természetesen itt is jó nagy a választék; találunk különböző szárított eperfajtákat, khoya-t, ami egy tejpor szerű anyag süteményekbe, de a standokon kapni olyan klasszikusokat is, mint a kurkuma, a szegfűbors, vagy az öt- és hétfűszer keverékek. A sikátorok itt is keskenyek és az ütem szintén frenetikusnak mondható, így nem célszerű idegenvezető nélkül elkóborolni, mert a tömeg könnyen magával ragadhat.

Próbáljuk ki: a jaggery torta egy különlegesen finom mogyorós édesség, ami hatalmas energialöketet ad egy hosszú nap elején, vagy végén.
like-post-icon