Egy olasz város az örökkévalóságnak – Verona

Ha utazunk, főleg ha nincs olyan sok időnk, mint szeretnénk, akkor az a legfontosabb, hogy jó szervezéssel a legtöbbet ki tudjuk hozni a célállomásodból. Ennek a legegyszerűbb módja, ha tervet készítünk, és tudjuk előre, melyek a fontos helyek számunka.

A szívet szorongató szerelmes hangulat mellett Verona egy élettel teli kereskedelmi és kulturális centrum, melyet hatalmas, jó állapotban megmaradt, amfiteátruma ural. A 2000 éves arénát a világ legnagyobb operaénekesei látogatják nyaranta, ugyanis itt rendezik meg a tömegeket vonzó Veronai Nyári Operafesztivált. De egy séta alkalmával sok szép templomra, építészetileg érdekes hídra, például mint amilyen a Ponte Pietra, ó borokra és finom szezonális ételekre bukkanhatunk, melyeknek az alapanyagai a szomszédos Veneto vidékéről származnak. Verona ezekkel és gazdag gyűjteményű múzeumaival együtt Észak-Itália egyik legszebb városát alkotja. És mindezt pár órányi autóútra találjuk a lenyűgöző Garda-tó partjától.

De a város élete nem volt mindig ennyire kiegyensúlyozott. Verona római kereskedelmi centrum volt a Kr. e. 3. században, és hosszú éveken keresztül egy olyan indulatos család kezében összpontosultak a szálak, mint a della Scala klán, aminek tagjai éppoly hévvel támogatták a művészeteket, mint amilyen erővel gyilkolták az ellenük fellépőket. A város ennek ellenére virágzott és két hatalmas városkapuja már akkoriban is sok figyelmet kapott. Az egyik a fórum volt, ma a Piazza delle Erbe, a másik pedig a nagy római aréna, mely ma a világ legfantasztikusabb operafesztiváljának a színtere.

A della Scala család emlékét pedig az Arche Scaligere, vagyis három gótikus sírbolt őrzi. Verona városát az évszázadok alatt rengeteg veszteség és szégyen érte, volt fasiszta bázis, ahol kihallgatások és kínzások folytak, és innen szállították el az olasz zsidókat is.

De ma a város, már csak a csodálatos Verona, amit mindenki meglátogat, aki a Garda-tó környékére érkezik. Az UNESCO Világörökségének része nem is érdemel kevesebb figyelmet. A történelmi emlékekben gazdag település könnyen bejárható gyalog és ha tavasszal megyünk, ajánlott is a gyaloglás, így lehet ugyanis a legjobban felfedezni a várost: a kőházak ablakaiban sütkérező macskákat, a terrakotta cserépben napozó leandereket, az öreg ajtókilincseket és kopogtatókat, a turisták által ellepett Júlia-erkély alatti kis placc hangulatát.

Nem tagadjuk, Verona sem tökéletes – sok a turista, főszezonban meg lehet főni az utcán és nehéz szobát kapni a hotelekben, vannak szép és kevésbé szép városrészei; de ahogy a legtöbb városnál, itt is ki kell várni a megfelelő időt, a legjobb lehetőségeket. Ha utána az ajánlatoknak és kihagyjuk a májustól szeptemberig tartó főszezont, nyert ügyünk van.

VERONAI TIPPEK:

Ha Budapestről indulunk autóval, akkor kisebb-nagyobb megállókkal 9 és fél óra alatt eljuthatunk Veronába, mely az azonos nevű észak-olaszországi tartományban található.

Buszos útra is van lehetőségünk. Ha egyéni városnézést tervezünk, akkor érdemes körülnézni a Flixbus ajánlatai között. 2018-ban a társaság Budapest és Verona között napi 3 buszjáratot indít 10990 Ft-tól.
Repülővel Budapestről egy átszállással érhetőek el Verona repülőterei. A legrövidebb menetidővel az Alitalia légitársasága repül, de választhatjuk a Lufthansa járatait is, ha van egy teljes napunk az utazásra.

A városban szervezett gyalogos és biciklis túrákra is befizethetünk. Természetesen nem muszáj, de egy ilyen túra során, főleg ha tematikus biztos nem marad ki semmilyen látnivaló – sőt egy jó vezető segítségével olyan érdekességeket is felfedezhetünk a városban, amikre magunktól nem is gondoltunk volna.

like-post-icon