El Caminito del Rey – Vándorúton a felhők felett

Az El Caminito del Rey, vagyis a király ösvénye olyan túraútvonal, amit a legtöbb túrázó és természetkedvelő elképzel magának, de csak kevésnek sikerül végig menni rajta. És ez nem azért van, mert messze lenne az úti cél.

A király ösvénye az egyik legismertebb hegyi ösvénynek számít és Spanyolországban, Málaga tartományában található, az El Chorro kanyon fala mentén. A fa és vas útrendszer a kanyon falához erősítve húzódik, több mint száz méter magasban. De eredetileg nem arra szolgált, hogy a túrázóknak okozzon örömet és félelemmel vegyes eufóriát. Azért építették, hogy megkönnyítsék a közlekedést a Chorro és a Gaitanejo vízeséseknél épülő vízerőművek munkásai számára. A majdnem 3 kilométer hosszú hegyi utat az 1900-as évek elején építették.

Az ösvényt négy éven keresztül építették és 1905-re végeztek vele. A munkások élelmet és építőanyagot szállítottak a gyalogösvényen, illetve innen folyamatosan tudták ellenőrizni és tisztítani a csatornát. Nevét akkor kapta, mikor 1921-ben XIII. Alfonz spanyol király végigment rajta a védőgát felavatásakor.

A munkák befejeztével azonban, a hidat is elfelejtették és évtizedeken keresztül feléje sem néztek. Ahogy az állapota egyre romlott, hatalmas darabok hullottak ki az út alatti sziklákból, így rendkívül veszélyessé vált. A kalandot keresők azonban a tiltások ellenére is megpróbálkoztak a felhők fölötti sétával, aminek négy halálos baleset lett a következménye 1999 és 2000 között. A hatóságok ezek után döntöttek úgy, hogy a figyelmeztetések helyett, teljesen lezárják az út mindkét bejáratát.

Innentől kezdve nem haladhatott át rajta senki – bár páran még így is megpróbálták. Az andalúz kormány és Malaga önkormányzata végül 2011-ben állapodtak meg, és közösen kifizették a megfelelő és szükséges biztonsági intézkedéseket. Az El Caminito del Rey felújítására 2,8 millió eurót költöttek. A 2015 májusában megnyitott ösvény az első hat hónapban ingyenes volt, azóta belépődíj ellenében lehet végigmenni rajta.

Ha vállaljuk az utat készüljünk fel, mert 4-5 óra biztos kell a végigjárásához, és mivel nem körútról van szó, ezért a visszautat is kalkuláljuk be az időnkbe. Az El Caminito del Rey 7,7 kolométer hosszú és még mindig tartogat meglepetéseket. Elegendő ételt és italt mindig vigyünk magunkkal, hiszen a felújítások után is sokan nevezik a világ egyik legveszélyesebb ösvényének.

like-post-icon