Elbújhatnak mellette a főúri kastélyok is! Norvégia tökélyre fejlesztette a nyilvános vécék dizájnját

Üveg és nyersbeton. Norvégia első nyilvános design vécéje egyszerre funkcionális és érthetetlen épület; de még így is elképesztő látványt nyújt.

A skandináv országokban napi rendszerességgel jelennek meg olyan modern építészeti csodák, melyek szinte egybe forrnak a környezetükkel. De 2018-ra Norvégia elérte azt a szintet, mikor már a nyilvános vécé is helyet kaphat a butikhotelek között. Na jó itt még nem tartunk, de az ország töredezett partvidéke mentén, Gildeskål településének közelében felépített mosdó már szinte művészi kivitelezésű.

A hullámformájú és üvegfalú, minimalista épület az Ureddplassen néven ismert pihenőhelyen kapott helyet. Míg a kavicsos, sziklás tengerpartról felvezető lépcső tetején márványpadok várják a pihenni vágyókat, addig a háttérben ott áll a világ legegyedibb nyilvános mosdója.

A kis épület tökéletesen beleillik a tájba; éjjel akár egy lámpás, világítanak az üvegfalai, nappal pedig gyönyörű kilátás nyílik belőle a fjordokra, sőt talán még az északi fény is látható, ha sokáig trónolunk.

Az Ureddplassen pihenőhely egyénként az Uredd (Rettenthetetlen) néven ismert tengeralattjáróról kapta a nevét, melyet végül negyvenkét emberrel a gyomrában elsüllyesztettek a part környékén. A szerencsétlenség emlékműve a padok közelében áll.

Fotó: Statens Vegvesen/Lars Grimsby, az Atlas Obscura nyomán
like-post-icon