Elindult a Ryanair sztrájk – Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban is sztrájkol a fedélzeti személyzet

A madridi repülőtéren a sztrájkolók kétnyelvű, spanyol és angol szórólapokon tájékoztatják az utasokat a munkabeszüntetés okairól. A felsorolt 13 pontban szerepel egyebek mellett, hogy mivel írországi munkaszerződéssel rendelkeznek, nem hitelképesek Spanyolországban, nincs munkahelyi baleset biztosításuk, és nem jár nekik betegszabadság sem – írta az MTI.

Forrás: Pixabay.com

A dolgozók szinte minden országban a munkakörülményekre panaszkodnak, állításuk szerint még az ivóvízért is fizetniük kell a fedélzeten.

A Ryanair sokáig nem ismerte el a dolgozóit képviselő szakszervezeteket, majd a tavaly októberben a személyzet hiánya miatt bejelentett járattörlések óta több országban is megkezdhette tevékenységét több pilóta- illetve légiutas-kísérő érdekképviselet. Néhánnyal közülük sikerült megállapodni, de ezzel nem tudták megelőzni a sztrájkot.

A Ryanair máris lépéseket tett a sztrájkolók „megbüntetésére”: október 28-tól minden ötödik dublini bázisú repülőgépét Lengyelországba helyezi át. Dublinban így 30 helyett 24 Boeing B737 gép állomásozik majd, ami egyúttal több mint száz pilóta és kétszáz utaskísérői állás megszűnését is jelenti. A Ryanair a gépek áthelyezésével párhuzamosan megszűnő munkahelyek egy részét is Lengyelországban kínálja fel a Dublinban feleslegessé vált alkalmazottaknak.

like-post-icon