Érdekelnek az UNESCO Világörökségi helyszínek? Akkor irány Horvátország, ahol egyszerre 7 ilyen csodás hely vár ránk

Horvátországban olyan sok UNESCO Világörökségi helyszín található, hogy egy hét sem lenne elég mindet körüljárni. De írásunkban megpróbáljuk mind a hetet bemutatni egy kicsikét, hogy mikor eljön az utazás ideje, a döntés már ne essen annyira nehezünkre.

(Hvar-sziget; Horvátország)

A lista első helyén Dubrovnik óvárosa áll, mely 1979-ben került fel a listára. Ha az igazi Dubrovnikot szeretnénk megismerni, akkor sétánkat mindenképp a város főutcája, a Stradun irányában érdemes kezdenünk, mert a Pile-kaputól a Kikötő-kapuig vezető út maga Dubrovnik. Az esti korzózás itt egy külön életmód, ilyenkor nem számít ki a helyi és ki a turista. A tömeg szemrevételezésére a kávézók teraszai a legalkalmasabbak, és persze egy finom kávé is belefér, már csak azért is, mert a kávéházi kultúra elterjesztésében fontos szerep jutott a törökökkel kereskedő helyieknek.

St. Saviour Church (Dubrovnik; Horvátország)

Az Eufrázius Bazilika, mely 1997-ben került a listára, Porec városában található. Ez a település leghíresebb látnivalója. A bazilika alapkövét Kr. u. 553-ban tették le, egy régebbi templom helyére. Díszítésének mozaikjai a 3. századból származnak és a látogatók ezeket tartják a legszebbnek. Az aprólékos munkák a bizánci művészet legszebb példái.

Split történelmi központjában találjuk a harmadik világörökségi látnivalót, a Diocletianus-palotát, mely 1979-ben lett tag. A palotát Diocletianus császár építette Kr. u. 293-ban. A palota építésének idején Split város még nem létezett, a palota falai között indult el a kiépítése, majd kiterjedt a falakon kívülre is. Ma a palota az Adriai-tenger egyik leghíresebb nevezetessége.

A Stari Grad-on, mely a Hvar-sziget legtermékenyebb területe, már i.e. 4. században is élénk mezőgazdasági tevékenység folyt. Az akkoriban itt letelepedett görögök kőfalakkal osztották fel egyenlő részekre; ezek közül ma is láthatunk eredetieket. Mivel az egész Földközi-tenger térségében itt maradt fenn a legépebben ez a területfelosztás, az UNESCO 2008-ban védetté nyilvánította a stari gradi síkságot.

Az UNESCO 2000-ben nyilvánította védetté Sibenik büszkeségét, a Juraj Dalmatinac és tanítványa által 1431-től 1505-ig épített Szent Jakab katedrálist. A három hajós székesegyház kupolája 32 méter magas és bár a 90-es években a szerb csapatok támadásai miatt súlyos károkat szenvedett, ma már szinte nem is látszanak a sérülések.

A kis Velencének is hívott Trogir a középkori mediterrán kultúra emlékkönyve. A kis szigettel, Ciovoval egybeépült település óvárosa a 13-15. századi városfalon belül alakult ki. A görögök, románok, és velenceiek rendkívül gazdag kulturális örökségét, mely Trogir óvárosát formálta, az UNESCO 1997-ben díjazta.

Az ország természeti világöröksége a híres és rendkívül ismert Plitvicei Tavak Nemzeti Park, mely Európa egyik legszebb természeti látványossága. Az 1979-ben világörökségi címet kapott park egy völgyben terül el, melyet erdős hegyek vesznek körül. A 20 ezer hektáros nemzeti park sok szépsége közül az egyik legkiemelkedőbb a Kozjak-tó, melynek vize olyan kristálytiszta, hogy 8 méter mélyre is leláthatunk.

Waterfall (Plitvicei-tavak; Horvátország)
like-post-icon