Érdekességek a világ egyik legszebb taváról, a bolíviai Titicaca-tóról

(Titicaca - tó; Bolívia)

A világon annyiféle tó alakult ki, hogy nem is lehet róluk teljes listát felállítani. Mindegyik valami más miatt különleges. Találunk köztük csillogó tengerszemeket, gleccsertavakat, a jégkorszakban kialakult medencéket, és olyanokat is melyek vulkáni kráterekben jöttek létre, buja növényzet által ölelve. De létezik olyan is, amiben semmi nem él meg a sóssága miatt, és olyan tórendszer is ahol több tíz tavacska kapcsolódik össze. Vannak legveszélyesebbek, legnagyobbak és legmagasabban fekvők is, mint amilyen a Bolívia és Peru határán elterülő Titicaca-tó. A tó mely víztérfogatát tekintve Dél-Amerika legnagyobb állóvize.

Az ősi Titicaca-tó 3808 méter magasan található Peru és Bolívia között; nagyságát tekintve 8400 négyzetkilométer, így legalább egy hétre elegendő aktív elfoglaltságot biztosít a kalandvágyó utazóknak. Befizethetünk hajóutakra, amik érintik azt a sok-sok kis szigetet, amik pöttyözik a partvonalát, de találunk elveszettnek hitt öblöket és úszó szigeteket is. Akinek pedig partizni támad kedve, vagy szívesen megismerné a helyi szokásokat és finom ételeket, azt várja Copacabana üdülőközpontja.

(Titicaca - tó; Bolívia)
(Titicaca - tó; Bolívia)

A Titicaca-tó déli partján magasodó két domb közé beékelődött kicsi, de varázslatos városka azon túl, hogy mindig vidám, színes és hangos – egy igazi vallási zarándokhely is, ahova évente több ezer zarándok látogat el. De egy látogatással a tópartra vagy a közeli El Calvario hegyre, gyorsan magunk mögött hagyhatjuk a tömeget.

(Titicaca - tó; Bolívia)
(Titicaca - tó; Bolívia)

Viszont Copa városába azért is érdemes ellátogatni, mert többek között innen indulnak az utak az Isla del Sol irányába, mely egy Titicaca-tavi kirándulás egyik fénypontja. Az Isla del Sol ugyanis sok hagyományos közösségnek a lakhelye; illetve sok emlékezetes pre-kolumbiai rom lelőhelye. Tele van csodás kilátópontokkal, túraútvonalakkal és nem utolsósorban, sok-sok napsütéssel.

like-post-icon