Erős korlátozásokkal és szabályozásokkal újranyitották a világ egyik legkedveltebb üdülőszigetét, Boracay-t!

Mivel az elmúlt több mint fél évben azon dolgoztak a helyiek és a természetvédők, hogy megtisztítsák a szennyezettségben fuldokló gyönyörű partszakaszt a szeméttől, ezért nem meglepő, hogy újranyitását szigorú szabályokhoz kötötték. Egy-két kitétel azonban már egy kicsit túlzásnak érződik.

A Fülöp-szigetek világhírű üdülőparadicsoma, az álomstrandjairól ismert aprócska Boracay-sziget több mint fél évig tartó nagytakarítás után nyitott meg újra. Környezete és vize ismét tiszta és rendezett. És azért, hogy ez így is maradjon igen komoly rendszabályokat kellett bevezetnie a szigetet felügyelőknek. Az első ilyen feltétel, hogy a látogatóknak írásos fogadalmat kell tenniük a tisztaság megőrzésére és a visszafogott viselkedésre vonatkozóan. Emellett vállalniuk kell, hogy Boracay hófehér, púderfinomságú homokjának és kristálytiszta vizének megőrzése érdekében nem dobnak el szemetet a szigeten, nem isznak alkoholt és nem dohányoznak a strandokon – írta az MTI.

De nem csak a viselkedést, a szigeten zajló tevékenységek körét is korlátozzák. Így a búvárkodáson kívül semmiféle vízi sport nem megengedett, ahogy a koktélozás és a bulizás sem, pedig az egykori “buliszigeten” május elseje környékén hatalmas partikat szoktak csapni, több tízezer ember részvételével. Sőt még a híres homokvárak építését sem engedik meg.

Mindezek mellett száműzték a strandokról a különféle csepűrágókat, tűznyelőket, árusokat, masszőzöket, továbbá megszabták, hogy a helyi lakosokon kívül egy időben csak kicsivel több mint 19 ezer turista tartózkodhat a parányi szigeten. Aki pedig nem tud felmutatni egy igazolást az előre lefoglalt szállásról, az mehet is rögtön haza; be sem engedik a szigetre.

A sziget takarítása egyébként még mindig tart, és várhatóan 2019. decemberére fejeződhet be a kikötők, utak, szennyvíz- és csatornahálózatok teljes tisztítása. Ha innen nézzük a dolgot, akkor érthető ez a fajta visszaszorítás, hiszen elsősorban pont ezek miatt vált olyanná a sziget, amilyen lett. Így viszont lehet, hogy az a napi 6 és fél ezer „megengedett” turista is meggondolja, hogy idejöjjön-e pihenni és tenni a nagy semmit, ha azt közelebb is megengedheti magának.

like-post-icon