Észak-Ciprus – Egy mediterrán gyöngyszem

Észak-Ciprus minden szempontból tökéletes választás, ha valami új úti célra vágyunk: a Földközi-tengerben, három kontinens metszéspontjában fekszik, így a délies életvitel és a mesés kelet hangulata kellemesen ötvöződik benne.

Mediterranean-sea (Ciprusi Köztársaság)

Ciprus több, rendkívül vonzó üdülővárossal is hívogatja az utazókat. Ezek közül az első számú a délkeleti partvidéken fekvő Agia Napa, amely csupán a sziget kettéosztása után épült ki. Előtte Famagusta volt a leghíresebb nyaralóhely. Sajnos a település a megszállás után elvesztette jelentőségét, így sem kulturálisan, sem infrastrukturális szempontból nem fejlesztették tovább. Az 1900 évek végétől kezdtek el vele újra foglalkozni. Jelenleg a fő bevételi forrása a turizmus.

Cavo-Greko-peninsula (Ciprusi Köztársaság)
Genethliou Mitellla street (Ciprusi Köztársaság)

De ajánlott Paphos városát is megtekinteni, ami Ciprus talán legszebb települése. Rendkívül elbűvölő, pedig itt sorakoznak a sziget legdrágább, legexkluzívabb szállodái. S bár egy nyüzsgő, modern üdülőváros, mégis harmonikusan olvad össze benne a múlt és a jelen. A kikötőben sorakozó apró halászhajók és a tengerparti sétány tavernái igazi mediterrán hangulatot kölcsönöznek a városnak, a pálmafák, a vöröslő hibiscusok, rózsaszín leanderek és bougenvillák egy spéci, különleges nyaralóhely érzetét keltik.

Town of Paphos (Ciprusi Köztársaság)
Temple-columns (Ciprusi Köztársaság)

A város egyik legszebb látványossága a felette megbújó Agios Neophytos kolostor. Ez a nyugodt szeglet a zöldellő völgy végében valósággal megkoronázza az eddig látottakat. És ha már itt vagyunk érdemes megnézni a 12. században itt élt remete barlangját – aki szűk odúját saját kezűleg vájta a sziklába. A remetelak falait ugyanis, csodálatos, bizánci stílusú freskók díszítik, a vele szemben épült 16. századi templom és kolostor pedig szebbnél szebb falfestményeket rejt.

Bellapais Abbey Monastery (Ciprusi Köztársaság)
Orthodox-Monastery (Ciprusi Köztársaság)
Közlekedési tippek:
Az autóbérlés helyett – melyre több helyen is van mód és a választék sem szerény – érdemesebb inkább a taxit választani. Itt is vannak dolmuszok, azaz iránytaxik, melyeket még a Török Riviéráról ismerhetünk. A legegyszerűbb ha kiállunk az útra, várunk pár percet és máris érkezik a leinthető kocsi, mely olcsó és rögzített viteldíjas. Itt nem kell az alkudozási képességeinket fitogtatni. r
like-post-icon