Ezen a francia úton nem csak az emberek jönnek mennek, maga az út is eltűnik néha

A Passage du Gois egy aszfaltozott, kockaköves töltés, ami az árapály miatt néha ott van a helyén, néha pedig nincs. Pont úgy, mint az az út, ami a szintén francia Mont-St-Michel Apátsághoz vezet Normandia partjainál. A kolostort csak akkor lehet megközelíteni és elhagyni, ha az út ismét felbukkan.

dugoi

A Passage du Gois Noirmoutier szigetét köti össze Beauvoir sur Mer városával Franciaországban. A körülbelül két és fél méter széles töltésen naponta csak kétszer tudnak átkelni az autósok. Az út ekkor is csak pár óráig használható, mivel utána az egészet ellepi a tenger. Az áradások miatt a Passage du Gois a nap nagy részében a tenger alatt “lubickol” – olvasható a sokszínűvidék.hu oldalán.

Forrás: wikipedia.org / Dr. Ronald Kunze

A Noirmoutier sziget eredetileg csak hajóval volt megközelíthető, egy összekötő útnak még csak az ötlete sem merült fel senkiben. Egészen addig, míg a Bourgneuf-öböl vízszintje fokozatosan csökkenni nem kezdett. Ez tette lehetővé azt, hogy a nedves talajon gyalogosan is átkeljenek az emberek és az árút szállító állatok.

A kikövezett átjáróról, ami 4,1 kilométer hosszú, 1701-ben tettek először említést egy térképen, majd 1840 környékén vált rendszeres átkelőhellyé a szigetlakók és a kontinens között. Először lovak koptatták a kockaköveket, aztán később jöttek az autók is. Most pedig turisták és bicikliversenyzők kedvelt adrenalinbombája.

Forrás: feel-planet.com
Eltűnt az út - wikipedia.org / F1jmm

A vízszint ingadozása miatt a Passage du Gois-n való átkelés veszélyes művelet is lehet, főleg ha a merész és nem törődöm turisták akkor is nekiindulnak az útnak, mikor a hatóságok által felállított speciális táblák már jól láthatóan figyelmeztetnek a dagály érkezésére. Éppen ezért minden évben van egy két baleset; de a bátor és odafigyelő utazóknak páratlan élményben lehet része, ha úgy döntenek, hogy megteszik a távot.

Ha pedig minden óvintézkedés ellenére mégis utolérne minket a víz, akkor az út mentén felépített mentőtornyoknál a szakértők tudnak segítenek a vízen rekedt emberek kimentésében, viszont a járműveiket nem tudják kiemelni a vízből. Mit gondoltok mennyi autó rekedt már ott az út mentén és lett a halak élményparkja?

Újra járható a terület - wikipedia.org
like-post-icon