Fez és Meknes, a két marokkói királyi város – Irány e két festői szépségű település!

Amíg Meknes-t Királyi Palotája miatt Marokkó Versailles-ának nevezhetjük, addig Fez a marokkói Párizs, ugyanis a függetlenségi mozgalmak mind erről a településről indultak ki. De a két francia várossal ellentétben Meknes-nek és Fez-nek egyedi és utánozhatatlan látképe van – régi épületeire elsősorban a zöld szín jellemző. Bár Fezben néha tűnhetnek kéknek is a házak, ugyanis alkonyatkor a völgyben épült város fölött bennragad a köd, és az ezen átszűrődő fények kék színűre “festik” a házakat. Az egész olyan mint egy varázslat.

És ha már Fez-nél tartunk, érdemes tudni róla, hogy ez a legősibb a négy marokkói királyi város közül. Mivel itt található az egyik legfontosabb Iszlám Egyetem is, ezért a város sokáig az ország szellemi központja is volt. Zegzugos óvárosában még ma is nagyon könnyű eltévedni, így ajánlott tapasztalt kísérővel nekivágni az utcáknak és bazároknak, ahol nyüzsögnek az emberek és az árusok. Bőráruk, színes kerámiák, vörösréz termékek és fűszerek cserélnek itt gazdát; bár kaotikusnak tűnik az egész, azért felejthetetlen hangulata van. A fotósoknak külön készülni kell az útra, mert itt tényleg lesz alkalmuk megeleveníteni e mesés világot. Meknes medinája ennél sokkal emberközelibb; mivel nem annyira híres mint Fez-é, ezért nincsenek is annyira sokan. De a finom sütemények, fűzerek és kelmék itt is megtalálhatóak.

Történelmüket tekintve, a középkorban mindkét város működött fővárosként. Meknes-t a 17. század óta uralkodó Alavita dinasztia virágoztatta fel, Fez viszont már a 9. század óta létezik. Fez és Meknes környékén rengeteg moussem-et tartanak, vagyis olyan éves fesztiválokat, melyek összehozzák a különböző népcsoportokat. Ezek kulturális és szociális találkozók is. Fez egyik legkedveltebb ilyen fesztiválja a Cseresznye Fesztivál. De ide sorolható a Tissa Fantasia is, mely egy hatalmas lovas ügyességi verseny, amit a két várostól nem messze Tissa településének határában tartanak minden év szeptemberében. Ha kíváncsiak vagyunk arra, amint 9 ló nyers energiája kirobban a sárga homok és antik puskák hangja száll a széllel, akkor érdemes már most a jövő évi marokkói utazáson gondolkodni.

Nincs is olyan messze Marokkó

Az érdekes észak-afrikai országba találhatunk csoportos utazási ajánlatokat és persze egyéni lehetőségeket is. Ha inkább az utóbbi izgatja a fantáziánkat, akkor érdemes körbenézni a Ryanair és a WizzAir ajánlatai között, mert 2017. október 30. és 31. óta közvetlen járatokat indítanak Marrakech városába és Agadirba. A Ryanair hétfőn és pénteken, a Wizz Air pedig kedden és szombaton repül Marokkóba.

like-post-icon