Gyors felfedezőtúrán Barcelonában! Tartsatok velünk!

Létezik egy olyan város, melynek építészeti történelme több mint 2000 évet ölel fel, ahol a szürreális álmok testet öltenek, az éjszakai élet pedig végeláthatatlan lehetőségek otthona, és akkor még nem esett szó remek konyhájáról, szenvedélyességéről és ingyenes programjairól. Igen, jól gondoljátok; ez mind Barcelona!

Joods Historisch Museum (Barcelona; Spanyolország)

Spanyolország második legnagyobb városa és Katalónia fővárosa, a világ egyik leghíresebb, és legizgalmasabb metropolisza. Kevés olyan utazót találni, akinek ne lenne rajta az „ide elszeretnék jutni” listáján. De a felmérések szerint pont más okból kívánkozunk ide, mint mondjuk Rómába, Firenzébe, vagy az öreg falucskákkal díszített horvát vidékre. Barcelona pont ennek az ellenkezője. Modernitásával hódítja meg az utazókat és azzal, hogy bátran vállalja mennyire szenvedélyesen szereti a 20. századi avantgarde művészet minden ágát. Ezt pedig meg is mutatja terein, házain, templomain, legfontosabb épületeinek homlokzatain.

Fountain of Montjuic (Barcelona; Spanyolország)
Plaza Real Royal Square (Barcelona; Spanyolország)
Catalan architect Antoni Gaud (Barcelona; Spanyolország)

Nem vitás, Barcelona nagy város, de tökéletes ahhoz, hogy gyalog induljunk neki a felfedezésének. Ha hajlandóak vagyunk eltávolodni egy kicsit a metrótól és a buszoktól, egy teljesen új világ tárul majd fel előttünk. Lássunk is ezek közül párat:

Ha a város legszebb épületei és parkjai érdekelnek, akkor a Parc de la Ciutadella felé vegyük az utunkat, vagy látogassuk meg a Parc de Joan Miró-t, illetve ne hagyjuk ki Gaudi épületeit és a Montjuic kastélyt sem. De ha nincs konkrét úti célunk a városon belül – mondjuk egy kötelezőktől mentes napon – akkor csak csodáljuk meg séta közben az utcalámpákat, az erkélyeket, vagy a Barri Gothic és az El Born negyedek labirintusszerű, középkori hangulatot árasztó, rendkívül hangulatos szűk utcáit. És ez a “kiállítás” nem kerül semmilyen plusz költségbe.

Picasso-museum (Barcelona; Spanyolország)
Mediterranean-coast (Barcelona; Spanyolország)
La Boqueria (Barcelona; Spanyolország)

A városnak több olyan része is van, amit nem találunk meg az útikönyvekben – ha ilyenekre vágyunk, elindulás előtt kérdezzünk meg olyan ismerősöket, akik már jártak a városban, vagy megbízható forrásokból szerezzünk személyes ajánlásokat. A helyszínen egy hangulatos, családias étteremben is kérhetünk tanácsot. Az viszont biztos, hogy az ilyen látnivalókért le kell térnünk a járt utakról.

Casa Amatller (Barcelona; Spanyolország)
Fundació Joan Miró (Barcelona; Spanyolország)

A mi ajánlatunk, hogy keressük fel a Horta negyed utcáit és házait, ízleljük meg a Sant Andreu városrész hangulatát, és barangoljunk egyet az Eixample negyed híres, négyzet alakú blokkházai között. Barcelona tíz negyede közül ez a második; központi elhelyezkedésű, majdnem hogy a város magját képezi, nem messze az óváros történelmi épületeitől.

De semmiképp se feledkezzünk el a híres La Rambla sugárútról sem, mely városközponttól a barcelonai kikötőben álló Kolumbusz Kristóf szoborig húzódik. A hosszú, fákkal szegélyezett sugárút minden méterén találunk valami szórakozást: táncosok, zenészek, jósok kísérik utunkat, amíg elérünk a piacig, a La Boqueríáig.

Sagrada Familia, Barcelona, Spanyolország

Szintén nem hagyható ki Picasso Barcelonája; a művész itt töltötte fiatal éveit. A környék csodálatos volt és élettel teli. Nem száz százalékban, de a hangulat még ma is érezhető, főleg ha a művészzseni nyomába szegődünk és végigjárjuk azokat a helyeket, melyek emberileg és művészileg is alakították az életét. Bár az épületet már rég lebontották, a szülői ház emléke még mindig él a C/Mercé hármas szám alatt.

Gaudi, a nagyszerű katalán építész szintén kitörölhetetlen nyomot hagyott a város utcáin, melyek a művésznek köszönhetik leghíresebb látványosságaikat. Ha végigkorzózunk az Eixample negyedben láthatjuk a La Pedrera, a Casa Batllo és a mindmáig befejezetlen Sagrada Familia csodálatos építményeit, melyek mind Gaudi egyedi stílusát dicsérik. És ha már a városközpontban járunk, látogassunk el a Guell parkba is, amely kertek, mozaikok és meseszerű építmények bizarr elegye. Tökéletes helyszín délutáni sétákra, és egy piknikre, hisz Barcelonában nézelődni, pihenni és enni kell!

like-post-icon