Ha gasztro és utazási műsort keresünk, akkor mindenképpen Keith Floyd-dal kell kezdeni a sort

Ma már nincs olyan utazási vagy főzőcsatorna a tévében és az interneten, ahol ne lenne legalább öt olyan műsor, ahol a profi vagy éppen nagyon karizmatikus amatőr séfek beutazzák a világot, hogy bemutassák és persze megkóstolják a legfinomabb, legszebb-, furább- és bizarrabb ételeket. De ennek a food&travel dömpingnek volt egy előfutára, egy talpig úriember, aki nélkül ez a műsorváltozat most nem lenne sehol. Ő volt Keith Floyd, akinek valahogy mindig több vörösbor jutott a poharába, mint az ételébe.

A brit sztárszakács, televíziós személyiség és vendéglő tulajdonos sajátos humorával és korábban képernyőn – ilyen mennyiségben – még nem látott életszeretetével azonnal lenyűgözte a tévénézőket, miután 1984-ben elindult a Floyd on Fish című műsora a BBC közreműködésével. Bár Floyd sosem nevezte magát séfnek, ugyanis nem volt képesítése, receptjeit, amiket legtöbbször egy kézzel készített, mert a másikban egy boros poharat tartott – imádták a nézők.

Hogy miért volt annyira különleges a műsora? Mert a televíziós főzőműsorok történetében először, a szakács kilépett a stúdiófalak közül és Floyd esetében a legkülönbözőbb helyeken állt neki főzni. Műsoraiban főzött hajók fedélzetén és óriási szélben a tetőteraszokon, szabad tűzön vasedényben, ahol a tüzet majd elfújta a szél és készített furcsa ételeket is, amiknek az epizód végére se füle se farka nem volt, de a helyszín szépsége és Floyd személyisége mégis oda láncolt a tévé elé.

Emlékszem, hogy első sorozatában, a Floyd on Fish-ben hallevest készített, ami menet közben kicsit átalakult – végül besűrítette, gazdagította, majd leszűrte és végül egy mártást készített belőle. Ez a kezdeti gyermeki izgatottság, ami mindig is benne volt a műsoraiban egészen az utolsó epizódokig megmaradt. Munkássága alatt főzött afrikai falvakban, vietnámi kikötőkben, Thaiföldön a piacok mellett, olasz szőlőültetvényeken és persze Franciaországban, ami a kedvenc helyszíne volt. És ez idő alatt több mint 20 szakácskönyvet is írt. Önéletrajzi művét, a Rázva, nem keverve című könyvet magyarul is kiadták. Keith Floyd 2009-ben, szívrohamban hunyt el, nyomdokaiba James Martin lépett, aki bár jóval visszafogottabb, de a francia konyha a kisujjában van, és ennek Floyd nagyon örülne.

Kieth Floyd műsorait kezdettől fogva a Sprektum Televízió vetítette, sajnos ma már csak a youtube-on nézhetjük vissza a televíziós szakács sorozatait, de ha szerencsénk van, egy-kettőre még magyarul is rátalálhatunk.

like-post-icon