Hamarosan régi fényében pompázhat hazánk egyik legszebb kastélya, a meseszép Károlyi-kastély

Nagyon sok olyan kastély van hazánkban, melyeket érdemes felkeresni. Az egyik legszebb közülük a füzérradványi Károlyi-kastély, melynek felújítása hamarosan elkezdődhet végre.

A Károlyi-kastély homlokzata - wikipedia.org/Csorgeitunde

A Zemplén-megyei Károlyi-kastélyt Károlyi Ede építette a 19. században, Ybl Miklós tervei alapján. Az épület homlokzata a romantika jegyeit hordozza, belül azonban az itáliai reneszánsz stílusjegyei fedezhetők fel. A falak között 16-17. századi firenzei mesterek által alkotott míves kőfaragványokat, márványkandallókat, ajtókereteket és domborműveket találunk. A kastélyhoz tartozik egy hatalmas angolpark is, amit III. Napóleon főkertésze tervezett. A park éke két hatalmas platánfa is, melyek az ország legnagyobb példányai közé tartoznak. Ennek a pompás komplexumnak a felújítása indulhat el hamarosan, vagyis az épület és környezete állagmegóvási és restaurátori munkálatokon esik majd át – írta a Magyar Építők oldal.

A helyreállítási munkálatok ideje alatt az épület teljes vízszigetelése megújul, új fényben pompázik majd a földszinti déli szárny muzeális és a keleti szárny reprezentatív tere, valamint a déli torony is. Meglesz a teljes tetőfelújítás, az épület valamennyi nyílászárója megújul és homlokzati munkálatokat is végeznek, valamint az épülethez tartozó műtárgyakat is restaurálják. Megújul a reneszánsz ajtó és kőkerete, a lépcsőház ólomüveg ablakai, továbbá különböző fém és kő elemeket is helyreállítanak a munkálatok során.

A kastélyparkot és közvetlen környezetét kutatások és történeti források alapján újítják majd fel, beleértve a díszudvart is. Kertépítészeti és tereprendezési feladatok várnak a növényzettel fedett területekre, visszaállítják a keleti főhomlokzat előtti 20. század eleji kocsifordulót, és elhelyeznek egy új gyümölcsaszalót is.

like-post-icon