Hogyan hozzuk ki a legtöbbet egy antwerpeni utazásból? Tippek és ötletek

Antwerpen mindig egy egyedi város volt, egy trend setter; ha itt megjelent valami, biztos, hogy egy héttel később már a világ másik végén is ismerték. Bár divat és szórakozási központként még fiatalnak tekinthető, de ha a felszín alá nézünk, akkor láthatjuk, hogy egy olyan kikötővárosról van szó, ami már 500 éve is előrevetítette a legújabb trendeket.

Belgium második legnagyobb városáról és első számú kikötőjéről van szó, és amint már említettük stílus-központ is. Már vagy száz éve mágnesként vonzza a divat őrülteket, a művészet kedvelőket. A 16. század közepén még kicsit mások voltak a sztárok mint mostanában, de Antwerpen már akkor is Európa egyik legfontosabb településének számított. Már csak azért is, mert ez volt az otthona a barokk legkiemelkedőbb festőjének, Pieter Paul Rubens-nek. A művészt a mai sztárokat is meghazudtoló rajongás övezte; örökségét lépten-nyomon észrevehetjük a városban.

Antwerpennek sok történelmi épülete és szép városrésze van, pedig ezek mind súlyos károkat szenvedtek a második világháború ideje alatt. Ennek ellenére a város meg tudta őrizni középkori centrumát, ahol a macskaköves utcák mentén jó hangulatú kávézók sorakoznak. Ha tovább sétálunk a Scheldt-folyó partja mentén találkozhatunk egy masszív erődítménnyel, a Het Steen-nek nevezett, fotóra kívánkozó kastéllyal, mely 1200 óta uralkodik a város eredetileg gall-római városrészén. De ezen a területen, a folyótól nem messze áll a meseszép Miasszonyunk katedrális is. Belgium egyik legtökéletesebb gótikus katedrálisát 169 éven keresztül építették 1352-től kezdve 1521-ig. Azóta őrzi a város minden pontját, és ezt észre is lehet venni, ugyanis bárhol járunk Antwerpenben a templom 123 méter magas tornya mindenhol felbukkan.

De a legtöbb ide látogatót mégis a nyüzsgő divat és szórakoztató negyedek vonzzák, ahol öreg és modern építészeti elemek sorakoznak egymás mellett. Éppen ezért valóságos időutazás az utcákon sétálni, elidőzni a szecesszió paloták előtt, majd megfigyelni a neobarokk központi pályaudvar épületének felépítését és hangulatát. Érdemes bemerészkedni a Gyémánt-negyed kis utcáiba is, ahol a világ nyers-gyémánt árujának 90 százalékával kereskednek az árusok, és sunyiban megbámulni az érdekes alakokat, akik itt bonyolítják üzleteiket.

És akkor még nem is beszéltünk a kihagyhatatlan Rubens-házról, melyet 1611-ben építettek. A ház a festő otthona és stúdiója is volt egyben. Sajnos sok évtizedig teljesen elhagyatottan állt, a romokra csak 1937-ben figyeltek fel. Ekkor azonban régi pompájában újjáépítették és most régi pompájában várja a látogatókat.

De az ízlelőbimbóinkról se feledkezzünk meg, hisz Belgium a waffel hazája, és Antwerpen sem szenved hiányt a waffeles boltocskákból. A napot tökéletesen lekerekíti egy tejszínhabos epres édesség.

like-post-icon