Hol találjuk a világ leghosszabb lépcsőjét? Hát persze, hogy Svájcban!

Melegítsünk be, igyunk elegendő vizet és koncentráljunk az előttünk álló feladatra, ami nem más, mint a világ leghosszabb lépcsője, vagyis a Svájcban található Niesen Treppenlauf. A végeláthatatlan lépcsőn azonban nem a hobbi gyaloglóknak lett kitalálva. A munkaeszközön csak néha szerveznek versenyeket – írja a Condé Nast Traveler.

A Svájci Alpokban, egész pontosan a Niesen hegy oldalában található lépcső 65 kilométerre húzódik, a fővárostól Berntől. Bár a Niesen nem a legmagasabb hegy az országban, szinte tökéletes piramis alakú formája mégis a kivételes szépségek közé sorolja; a természeti képződmény még Paul Klee-t a híres festőt is megihlette anno.

A hegy turizmusa már 1910-ben is kifejezetten élénk volt. Mülenen falujától például siklóvasút épült a csúcsig, ahonnan gyönyörű a kilátás a Thuni-tóra és a Simmen-völgyre.

Ami viszont még ennél is érdekesebb és persze hajmeresztőbb, az a hegységen belül húzódó 3,2 kilométer hosszú lépcső, ami világrekordnak számító 11 674 lépcsőfokon vezet fel a csúcsig. Ennyi lépéssel a világ legmagasabb épületébe a dubaji Burj Kalifába is felmászhatnánk – négyszer. A New York-i Szabadság-szobor legfelső szintjére pedig harmincháromszor érhetnénk fel.

A karbantartáshoz használt és a nagyközönség előtt zárt lépcsőt, csak néha nyitják meg a versenyzőknek. Évente egyszer ugyanis 500 szerencsés résztvevő megmászhatja a Niesen Treppenlaufot. Sajnos a júniusban tartott esemény az utóbbi években többször elmaradt, mert ebben a magasság még nyáron is sok hó hullott a lépcsőre. Az eddigi mászási rekord egy óra két perc.

like-post-icon
Azért utazom, hogy aztán kedvet csináljak hozzá másoknak is, ugyan ebből az okból kifolyólag járom a piacokat és főzök, valamint tanulom a borok nyelvét. Kedvenceim az ázsiai úti célok, de Magyarországon is találok felfedeznivalót.