Horvátország legnagyobb nemzeti parkja és lélegzet elállító tórendszere, a Plitvicei-tavak nem hiányozhat a bakancslistánkról!

Egyikünk bakancslistájáról sem hiányozhat Horvátország legnagyobb nemzeti parkja és a nevét adó csodálatosan szép Plitvicei-tavak tórendszer, mely 1979-ben kerültek fel az UNESCO Világörökségi listájára.

National Park (Plitvicei-tavak; Horvátország)

A Dinári-hegység hegyei között megbújó völgyben elterülő tórendszer 16 részből áll. Védett területének nagysága 295 négyzetkilométer, ezzel Horvátország legnagyobb nemzeti parkjának számít. 1949-ben nyilvánították védettnek és 1979-ben kerültek fel az UNESCO Világörökségi listájára. A csillogó víztükrű tavakat 190-200 vízesés köti össze, melyek száma mindig attól függ, hogy éppen mennyi a vízmennyiség. A tavak lépcsőzetesen helyezkednek el egymás mellett, a legmagasabban a Prošćansko-tó 636 méteres magasságban. A legalacsonyabban a Novakovića brod fekszik, ami 503 méteren terül el. A legmélyebb és egyben legnagyobb felületű tó a 47 méter mély Kozjak-tó. A nemzeti park területén 1267 növényfaj, valamint 58 emlősfaj, 163 madárfaj és 321 lepkefaj él.

Deep forest stream (Plitvicei-tavak; Horvátország)

A Plitvicei-tavakat évente több mint 1,6 millió turista látogatja meg, tavaly azonban még ez a rekord is megdőlt, hiszen 2017-ben 1,7 millió látogató volt kíváncsi a természeti szépségre. Sajnos pont a turisták nemtörődömsége miatt idén új szabályozásokat kellett hoznia a park igazgatójának. Sok turista a szigorú előírások ellenére sokszor letér az ösvényekről, ezért sok a baleset, sőt a tiltásokat áthágva megfürdenek a tavakban.

Waterfall (Plitvicei-tavak; Horvátország)

Mivel a Plitvicei-tavak az UNESCO felügyelete alá is tartozik, ezért a vezetésének tehermentesítenie kell a parkot, hogy a térség ne kerüljön le a világörökségi listáról. Erre az egyetlen, jelenlegi megoldás az, ha emelik a belépők árát. A vezetőség az elmúlt években több erőfeszítést is tett, hogy megfeleljen a feltételeknek, az áremelésre most jött el az idő.

National Park (Plitvicei-tavak; Horvátország)

Április elsejétől a Plitvicei-tavakra egy felnőtt belépőjegy ára 110 kunáról (4600 forint) 150 kunára (6300 forint), gyerekeknek 55 kunáról (2300 forint) 80 kunára (3400) emelkedik. Júliusban és augusztusban lesz a legdrágább a jegy: felnőtteknek 250 kunát (10 ezer forint), gyerekeknek 110 kunát (4600 forint) kell majd fizetni. Délután négy óra után a belépők olcsóbbak lesznek: felnőtteknek 150, gyerekeknek 50 kunába fog kerülni. Mindez azért, hogy csúcsidőben tehermentesítsék a parkot; hisz nem veszélyeztethetik tovább ezt a páratlan természeti örökséget.

like-post-icon