Hosszú nyaralás gyerekekkel? Lehetséges! Gyakorlati tippek, amiket érdemes megfogadni!

Bizonyára mindenki álmodozott már arról, hogy ott hagyja a munkáját, kiadja a családi otthont és huzamosabb időre felfedezőútra indul a nagyvilágba. Aztán jött a kérdés. De mi lesz a gyerekekkel?

Utazás gyerekekkel! Ez egy olyan örök dilemma, ami az egész családot visszatarthatja attól, hogy megéljék közös életük talán egyik legnagyobb kalandját. Mégis, az egész könnyebb mint gondolnánk. Mindenképp szeretnénk a családi álomutazást valósággá váltani? Lejjebb szolgálunk pár hasznos tippel az alapokat illetően.

Határozzuk el magunkat és tartsunk ki a döntésünk mellett!

Természetesen vannak előnyei és hátrányai is annak ha gyerekekkel indulunk világutazásra. A fő szempont, amivel számolnunk kell, az mindig a koruk. Ha újszülöttekről, vagy pár éves gyerekekről beszélünk, akkor az út olcsóbb – és az iskola miatt sem kell aggódni – de szinte biztos, hogy az apróságok semmire sem emlékeznek majd az egész kalandból. Az idősebb korosztálynak meghatározóbb élményekben lesz része, de náluk jól kell időzíteni az iskolai tanulmányok miatt. A tinédzserek már könnyebben veszik a jelentős változásokat, de őket erősen befolyásolják a közeli barátok és a vizsgák, valamint a különböző határidők.

Viszont ha túl sokat aggódunk a jó időzítésen, akkor lehet soha nem jutunk el a cél megvalósításáig. Válasszunk ki egy dátumot és kezdjünk hozzá a tervezéshez! Idővel úgy is látjuk majd, hogy min kell esetleg változtatni.

Válasszunk olyan utazási stílust, ami illik a családhoz!

Ha csecsemőkkel utazunk nem feltétlen kell az útnak teljesen kalandmentesnek lennie. Néhány úti cél, mint például Délkelet-Ázsia, és a Csendes-óceán déli része, sokkal jobban felkészült a kisgyermekek fogadására. Az idősebb korosztályú gyerekekkel. illetve tinédzserekkel pedig már a nagyobb kihívást jelentő programok is beleférnek, mint egy kempingezős szafari, vagy egy hegymászós túra.

De ne feledjük: egy világ körüli kalandnak nem feltétlenül kell kéz a kézben járnia több desztinációra szóló repülőjegyekkel és bőröndökkel. Egy kisbusszal is mókás és változatos lehet az utazás, vagy akár biciklikkel is nekiindulhatunk egy szakasznak, extrémebb esetben pedig akár egy vitorlázás is opció lehet.

Maradjunk egészségesek az út alatt!

Vigyázni az egész család egészségére egyértelműen első számú szempont. Még bőven az utazás előtt célszerű letudni a szükséges védőoltásokat és beszerezni például a maláriaellenes szereket, és azt is jó észben tartani, hogy egyes oltásokat nem lehet bizonyos kor alatt beadatni. Ezeken kívül az útra mindig vigyünk magunkkal egy jól felszerelt elsősegély csomagot, és előre beszéljük át a családtagokkal, hogy vészhelyzetekben miként cselekszetek majd. És persze az átfogó utasbiztosítás is elengedhetetlen.

Bár kifizetődő mindenre felkészülni, az út során a friss levegőnek és aktív mozgásnak, plusz a változatos étkezésnek, és a minőségi családi időnek köszönhetően elképzelhető, hogy mindannyian egészségesebbek leszünk, amíg távol vagyunk.

Minimális pakolással induljunk, ami kell majd útközben megvesszük!

Egész végig babakellékeket cipelünk, vagy olyan gyerekekkel utazunk, akik képesek elbírni a saját cuccaikat? Repülünk vagy vezetünk? Fel kell készülnünk az évszakok váltakozására, vagy folyamatosan meleg éghajlaton leszünk? Mindegy is, hogy mik a pontos terveink, ajánlott annyira keveset bepakolni a bőröndökbe, amennyire csak lehetséges. Pelenkákat, bébiételt, sőt még ruhákat is vehetünk az út során.

Vannak viszont elengedhetetlen kellékek, mint például egy összecsukható és könnyű lengőszék a totyogóknak, illetve egy tablet vagy laptop tömve játékokkal és filmekkel arra az esetre mikor az unalom felüti a fejét. Egy kis hátizsák sem árt, amibe a gyerekek maguk pakolnak be, így az előkészületekbe is bevonhatjuk őket.

Mindig mindennel kalkuláljunk! Főleg a költségekkel!

Egy világ körüli út közepén kifogyni a pénzből, az az utazók legrosszabb rémálma, ezért érdemes kidolgozni egy maximum heti limitet, majd amennyire lehet ragaszkodni ehhez, még hozzá úgy, hogy a vészhelyzetekre és az előre bele nem számított kiadásokra is maradjon. Ha kicsit szűkösebb a keret, akkor az idő nagy részét olcsóbb országokban célszerű tölteni. Hamarabb szívódik fel a pénzünk Észak-Amerikában és Nyugat-Európában, mint Délkelet-Ázsiában.

Ha az utazás során is szeretnénk spórolni, akkor kempingezzünk vagy szálljunk meg hostelekben, melyek közül mára már nagyon sok családbarátnak számít. Éttermek helyett főzzünk magunknak, ha van rá lehetőség a hostelben. A Couchsurfing-el vagy az Airbnb-n található kiadó házakkal szobákkal is pénzt takaríthatunk meg, ha jól választunk, és így a gyerekek is megtapasztalhatják milyen a helyiek életritmusa.

Adjunk időt a visszaszokáshoz!

A megszokott körforgáshoz visszatérni időnként nehéz lehet közvetlen azután, hogy hazaértünk. Főleg úgy, hogy azelőtt a nap 24 órájában együtt voltunk. Így mindenkinek szüksége van némi időre míg visszarázódik a szokásos napi munka-iskola rutinba. Ha mégis huzamosabb ideig szédelgünk össze-vissza, akkor vegyük elő az út emlékeit és közösen rendezzük őket például egy albumba, még párszor átbeszélve a kalandokat. Vagy mozduljunk ki többet, mint általában szoktunk – kiránduljunk vagy csak tegyünk nagy sétákat, esetleg kezdjük el tervezgetni a következő nagy utazást. Ha ez a gyerekeknek is tetszik, akkor biztosak lehetünk abban, hogy megfertőztük őket a világlátás lázával.

like-post-icon