Így borozhatsz stílusosan Portugáliában!

A portugálok nagy kedvence a vinho verde, egy nevében zöld, színében inkább fehér bor és persze a kihagyhatatlan portói, amit tradicionálisan Portoban, a folyóparton található pincékben kóstolhatunk. A Duoro folyó mentén Portóból továbbutazva pedig a világ egyik legrégebbi borvidékét fedezhetjük fel.

Sokan kötik össze a bort az országgal, de azt kevesen tudják, hogy Portugália a világ hatodik legnagyobb bortermelője, területén közel 400 000 hektárnyi szőlőültetvény található, és a portugálok 53 liter/fő éves fogyasztásukkal az első öt borfogyasztó nemzetbe tartoznak.

Portugáliában több különböző borvidék található, amelyekre téli esőzések és nagy nyári melegek jellemzőek. A kontinentális terület legismertebb exportcikkeként a portói bort tartják számon, de a borvidékeken a népszerű vörösborok mellett fehér- és habzóborokat is termelnek. A szigetvilág termékei közül a madeirai likőrbor emelkedik ki.

Portótól mindössze egyórás autóúttal, 2,5 órás vonatúttal vagy hajón is eljuthatunk a Duoro-völgyébe, a világ egyik legrégebbi borvidékére. A Duoro völgyét tartják a világon elsőként regisztrált borvidéknek, amit 1756-ban hoztak létre, de valójában már az ókori időktől kezdve, több mint 2000 éve zajlik itt bortermelés, ami a folyó völgyét szőlőültetvényekkel átszőtt területté alakította át.

A meredek lejtők miatt nagyfokú teraszosításra és vízelvezetésre van szükség a környéken: a szőlőtőkék egy részének akár 20 méter mélységig is leérhetnek a gyökerei! Felejthetetlen látvány és különleges hangulat jellemző a régióra, ahol egyszerre élvezhetjük a kellemes portugál borokat és a kulturális, természeti szépségeket.

Az Alto Duoro borvidéken készül a leghíresebb portugál bor, a portói, amit édessége miatt likőrbornak is neveznek. Bár a portugálok nemzeti italának számít, mégis a történelem és a háborúk következtében a francia borok helyettesítéseként a britek itták (és isszák még ma is) a legnagyobb mennyiségben.

Az észak-nyugat Portugáliában található Minho borvidéket az édes vörösborral szemben a könnyed, savgazdag, alacsony alkoholtartalmú boráról, a vinho verdéről ismerhetjük. Kevesen tudják, hogy ez a régió felel az ország bortermelésének közel ötödéért. A vinho verdét hagyományosan halételekkel és tenger gyümölcseivel fogyasztják, de aperitifként is ihatjuk enyhe szénsavassága miatt.

Aki nemcsak a borok kedvelője, hanem szakmailag is magasabb szintre szeretné emelni látogatását, az Atlanti-óceán partján fekvő portugál Cascais kisvárosában boros körökben ismert előadókat hallgathat a MUST – Fermenting ideas, Wine Summit keretében.

A portugál borokról további részleteket ebből a videós összeállításból tudhattok meg:

like-post-icon
Gyerekkorom óta szenvedélyesen szeretek utazást szervezni, utazni, az utazásról beszélgetni. Később, újságíróként a kulturális és szociális témák mellett lehetőségem nyílt az utazásról is írni, amit legalább annyira megkedveltem, mint az úton levést. Furcsa módon vonzódom a B-betűs városokhoz: fél évig Bécsben éltem, az örök kedvencem Budapest, de Berlinben és Barcelonában is el tudnám képzelni hosszabb-rövidebb távon az életem.