Irán valójában nincs is olyan messze, most éppen a kezünkben is tarthatjuk!

Kocsis András Sándor új kötete, az Irán ezeregy arca felfogható úgy is mint az ország nevezetességeiről, történelmi városairól, legnevesebb épületeiről, építményeiről, kultúrájáról, készült képekben rendkívül gazdag útikönyv, és úgy is, mint egy olyan fotóalbum, amely a fotók mellett rövid, de lényegi információkkal látja el az érdeklődő olvasót.

Kandovan Tabriz (Irán)

Kocsis András Sándor: Irán ezeregy arca

Irán egy igazi kincses ládika, hiszen Földünk talán legszebb építészeti kincseit mutatja be egy országhatáron belül. Látszólag minden fordulóban újabb és újabb jelét láthatjuk a történelmi iszlám szeretetének, ami az esztétikai szépséget és építészetet illeti. Éppen ezért fontosak azok a kérdések és válaszok, amit a kötet szerzője felvet és ezzel fel is vázolja a könyv elkészítésének motivációját:
“Irán hagyományosan nem gyakori úti célja a magyaroknak. Vajon miért van ez így, talán mert messze van? Valójában nincs is olyan messze: az a 3000 kilométer távolság legyőzhető 6 óra alatt. Mert drága? Iránban nem különösebben drága az élet, itthoni árainkat semmiképp sem szárnyalják túl az ottaniak. Mert az irániak zárkózottak? Soha kedvesebb, közvetlenebb, vendégszeretőbb emberekkel nem találkoztam. Mert nem ismerjük igazán? Sokkal inkább erről van szó. Perzsia – Irán régi neve – városai és tájai nem nagyon ismertek honfitársaink számára. Többek között ezért is született ez a könyv: hogy, legalábbis részben, megosszam azokat a csodálatos vizuális, intellektuális és érzelmi élményeket, amelyeket iráni útjaim során szereztem, és az általam készített fotókkal közelebb hozzam ezt a lenyűgöző építészeti remekművekkel bíró ősi kultúrát és civilizációt. Iráni látogatásaim során végigjártam a kiemelkedően fontosnak tartott történelmi múltú városokat, és a könyvet is úgy állítottam össze, hogy ezek a színhelyek szerepeljenek benne. Így első állomásom, Teherán, a főváros volt, majd a siíta zarándokhely: Kom, azután Kásán, a sivatagi város, később Iszfahán, Irán hajdani fővárosa következett, és így tovább Perszepoliszon át Nisápurig, addig a városig, ahol az egyik legnagyobb perzsa költő, Omár Khájjam született.”

Kossuth Kiadó Zrt. / 4 792 Ft a Libri.hu-n

Várható megjelenés: 2018. 11. 07.

like-post-icon