Irány a török riviéra, ahol türkiz tenger és fehér homokos tengerpartok várnak!

Puha homokon fekszel és csak bámulod, amint a jáde színű tenger a vízbe omló dombok lábát nyaldossa. Mögöttük pedig már ott tornyosulnak a csipkézet hátú hegyek. Nehéz lesz más hátteret találni errefelé, de azért a Török Riviéra többet is tud ajánlani.

Bár ha erre a vidékre gondolunk elsőnek biztos az ugrik be, hogy milyen jó helyeket lehet errefelé találni az úszáshoz, könnyű búvárkodáshoz és a napfürdőzéshez. De a Földközi- és az Égei-tenger partján húzódó strandok mellett a területen számos természeti kincs, vízesés, barlang, erdő és ókori (görög és római) romváros is található, amik arra várnak, hogy felfedezzük őket.

Törökország délnyugati partvidékén járunk, mely Cesmétől Alanyáig húzódik, magába foglalva Antalya, Mugla, valamint Aydin és Izmir tartományok egy részét. Ez a tengerparti sáv üdülőközpontjaival, természeti és kulturális látnivalóival, valamint fűszerektől illatos bazárjaival és ínycsiklandozó ételeivel rendkívül kedvelt turistacélpont.

A vidéken általában kellemes az időjárás, a turistaszezon sokfelé már március-áprilisban elkezdődik, és egészen október-novemberig tart. Tehát ha valahol a kettő között keressük fel a vidéket, vagyis szezon előtt vagy után, akkor sokkal többet láthatunk és hozhatunk ki az üdülésből.

Azt tudjuk, hogy mindenkinek megvan a saját tengerparti ízlése. Valaki a festői sziklás tengerpartot kedveli, ahol úszás közben gyönyörködhetünk a háttérben tornyosuló hegyek szépségében, míg mások a kavicsos tengerpartot kedvelik és vannak, akik a homokos partra esküsznek. Itt a Földközi-tenger partján fekvő török riviérán mindhárom adott. Ahogy a szállások – apartmanházak, szállodák – közül is kiválaszthatjuk a nekünk legjobban tetszőt, hiszen a választék hatalmas.

TIPP:

A partvonal mentén halad az úgynevezett Kék Hajóút (blue cruise vagy blue voyage) mely napjainkban egyre népszerűbb a turisták körében. Ennek a hajózási formának a kialakulását Cevat Sakir író nevéhez kötik, akit 1925-ben száműztek a Bodrum-félszigetre, mely Mugla tartományában található. Az író beleszeretett az egyszerű kikötővárosi életbe és sokszor helyi halászhajókon vitte ki a barátait a part menti vizekre. Sok könyv íródott ezekről az utakról és egy idő után a helyiek felfedezték, hogy a gulet nevezetű hajókat turisztikai célokra is fel lehet használni.

A gulet egy tradicionális fából készült vitorláshajó motorral, amit eredetileg hal és szivacs halászatra használtak. És bár van árbócuk meg vitorlájuk, a hajóutakon általában a motor van használatban. De az út hangulata így is remek. Hogy miért érdemes befizetni egy ilyen hajóútra? Mert a török vagy türkiz riviéra sok része, sok kicsi falvacskája mind a mai napig nehezen érhető el kocsival vagy tömegközlekedéssel. Lassan ringatózva a tengeren az egyik legjobb módja a felfedezésnek.

like-post-icon