Itt az ideje a nyaralásnak! Ezek közül az appok közül legalább egy legyen ott a telefonunkon!

Bár sokan vagyunk, akik nem akarnak annyira függeni a különböző okoseszközöktől és hiper-szuper applikációktól, azért van néhány, ami jó ha ott van a telefonunkon. Főleg ha olyan országba indulunk nyaralni, aminek nem biztos, hogy csípőből vágjuk a hivatalos nyelvét, vagy éppen lőnénk pár csoda szép fotót, de három napja esik az eső. Ne ezekre a helyzetekre találták ki azokat az appokat, amiket most bemutatunk.

Mióta tavaly eltörölték a roaming díjakat, azóta az európai uniós országokban ugyan annyiért használhatjuk a mobilinternetes keretünket, mintha Magyarországon néznénk rá a leveleinkre, vagy a beszélgetéseinkre. Ebből adódóan a Google Terképet, a Waze-t vagy éppen a Wat’s Up-ot is ugyan úgy, mindenféle túlfizetés nélkül használhatjuk, adatkeretünknek megfelelően – írja a 24.hu.

Ez azt jelenti, hogy egy franciaországi, vagy egy angliai út során sincs akadálya annak, hogy beizzítsuk a térképappokat vagy a fordítókat. Viszont arra érdemes odafigyelni, hogy például az egyre látogatottabb Bosznia-Hercegovina, illetve a fejlődő Szerbia, még nem tagjai az Európai Uniónak, így itt még jóval drágább tarifával mobilozhatunk.

Négy éve még nem gondoltam, hogy ezt valaha ajánlom majd

Ma már rengetegen ismerik és használják a Google Fordítót, de úgy négy-öt éve még úgy gondoltam, hogy ennél gyatrább dolog nincsen. Nem szépítek mindent agyon kerestem egy jó fordító után, csak ezt ne kelljen használnom. Most azonban, amikor egyre többször jönnek velem szembe koreai- és kínai írásjelek, vagy nehezebb szakszövegek angol nyelven; vagy csak nem értem meg a hotel portásának bajor akcentusát, a Google Fordító, főleg ha angol nyelvre is elég a fordítás, egész jól hozza a szintet. Az app pedig azért jó, mert ha előre letöltjük a kívánt nyelveket a készülékre, akkor offline is elég jól lehet használni.

Sőt a szöveg begépelése sem szükségszerű, elég ha a mikrofonon keresztül az alkalmazás szövegfelismerőjét használhatjuk, vagy ha idegen karakterekkel írt szöveget látunk, azt a telefon kameráján keresztül lefordíthatjuk vele.

A Google Fordító letöltése Androidra és iOS-re.

Offline térképpel bárhová bármikor, ingyen

A Here WeGo navigációs appot egy tajvani túra során ajánlották a figyelmembe. Akkor még javában dúlt a roaming, így nem igazán éreztem szükségét egy adatfaló várostérképnek. De kiderült, hogy ez a kis navigációs app a világ szinte minden országában használható offline is; nem titkoljuk nettel gyorsabban és könnyebben navigál, de net nélkül sem hagy teljesen cserben. A térképek letöltése foglal tárhelyet, de ez csak akkor jelent nagy méretet, ha egy olyan kontinensnyi országról van szó, mint mondjuk az Egyesült Államok. A térképek pedig törölhetők és jöhetnek utánuk az aktuális desztinációk.

A Here WeGo letöltése Androidra és iOS-re.

Gagyi a wifi a szálláson, adataid így is biztonságban lehetnek!

Van, hogy a wifin történő internetezés még itthon sem biztonságos, mi van tehát akkor, ha egy apartman, vagy egy jobb napokat is látott szállodában kell megszállnunk és mondjuk használnánk a wifit, mert utólagosan kell becsekkolnunk a repülőre. Nem tudunk mit tenni, az elavult, vagy nem biztonságosan használt wifirouterek az egyetlen esély. Ez pedig azért baj, mert így a rossz szándékú vendégek, vagy az erre szakosodott bűnözők el is lophatják az adatainkat – írja cikkében a 24.hu.

Ha ezt szeretnénk elkerülni, ajánlott virtuális magánhálózati (VPN) kapcsolatot létesíteni, mielőtt bármit is csinálnánk a gépünkön. Bár ez sem nyújt teljes védelmet, de ha nem takargatunk titkos kormányadatokat a gépünkön, akkor ez a védelem is elég lesz. A svájci ProtonVPN egy megbízható hátterű cég, amely ilyen VPN szolgáltatást biztosít.

A ProtonVPN letöltése Androidra a honlapon pedig az iOS-es használat beállításai is elérhetők.

Hegylakóknak kötelező!

Na jó, a túrázók is letölthetik ezt az egyelőre csak Androidra elérhető olasz fejlesztésű alkalmazást, mely a PeakLens nevet kapta. Az applikáció a mobil helyadatok mellett gépi látást és mesterséges intelligenciát is használ a körülöttünk lévő hegyek beazonosítására.

Miután először elindítottuk, az app megkéri a felhasználót, hogy a mozgásérzékelő szenzorok kalibrálása érdekében egy rövid ideig írjon a levegőbe térbeli nyolcasokat a telefonnal. Ha az alkalmazás betájolta magát, akkor a telefon kameráján keresztül megmutat minden közelben lévő hegycsúcsot, névvel és pontos magassággal. Sőt még látványos képeket is lőhetönk az appból ezekkel az adatokkal, így az instán mindenki látja majd, merre jártunk.

A PeakLens letöltése Androidra.

Válj egy csapásra Insta mesterré!

És ha már az instás fotóknál fejeztük be az előbb, akkor most jöjjenek konkrétan azoknak a pazar képeknek a trükkjei, melyekről sosem lehet eldönteni, hogy ennyire tehetséges fotós az illető, vagy a csúcs kamera a ludas, esetleg baromi nagy szerencséje volt, vagy éppen nagyon sok ideje és türelme az utómunkához. Hát az első három lehetőség sem ritka, de az insta képek nagy része inkább jó utómunkával készül és az Instagram beépített szűrőin túllépve, olyan alkalmazásokat használ, mint mondjuk a Spanseed, ami már Androidra is elérhető, mióta megvette őt a Google. Az ingyenes appal gyakorlatilag bármit meg lehet csinálni, ami egy online használt fotónál csak kell. Megtanulni gyakorlással lehet – amíg nem posztolunk kis semmit, addig nem látja senki mit bénázunk.

A Snapseed letöltése Androidra és iOS-re.

like-post-icon