Izland és Norvégia kötelező úti cél, ha félelmetesen szép természeti csodákra vágyunk!

Izland egy különleges ország tele gleccserekkel, vulkánokkal és szokatlan domborzattal, míg Norvégia szépségesen félelmetes fjordjai igézik meg az utazókat. Ha Európa természeti csodáira vagyunk kíváncsiak, akkor ennek a két északi országnak a meglátogatása egyszerűen kötelező.

Vatnajokull gleccser – Izland

Izland Vatnajokull gleccsere Európa legnagyobb jégsapkája, amely több mint 5000 négyzetméternyi területet foglal el és több mint 914 méteres lezúduló mélységgel büszkélkedhet. Ez a gleccser aktív vulkánokat rejt, hasonlóan az Eyjafjallajokull gleccserhez, amelynek 2010-es kitörése teljesen befagyasztotta a turizmust a vidéken.
Vatnajokull annyira hatalmas, hogy még az űrből is könnyen látható, habár bejárásához jobb ha nem űrhajót, hanem inkább hó mobilt vagy egy sziklás, jeges gleccserre szabott dzsipet választunk.

Thingvellir Nemzeti Park – Izland

A Thingvellir Nemzeti Parkon belül mi is szemtanúi lehetünk annak, ahogy a Föld tektonikus lemezei elmozdulnak és széthúzódnak azon a ponton, ahol az európai és az amerikai lemezek találkoznak. Ezek a hatalmas erők mind a mai napig mozgásban vannak; egyszerűen elképesztő látvány, ahogy a vörös forró magma megtölti az 1829 méteres föld alatti tektonikus lemezeket. Ez az intenzív hő hozza létre azt a nyomást, ami a Strokkur gejzírt is mozgatja, vizet és gőzt lövellve 30 méter magasságba. Ezt a fajta természetes energiát az ország elektromosság generálására, valamint a híres Blue Lagoon Spa medencéinek melegítésére, ami egy tiszta, ásványi anyagokban gazdag, természetes módon fűtött csodálatos élményfürdő.

A Myvatn-tó – Izland

Izland északi részén elterülő Myvatn-tó egy szokatlan helyszín vulkánokkal, gőzölgő nyílásokkal, fortyogó forró sárral, és furcsa sziklaalakzatokkal, beleértve a boltíves barlangot, melyet a „Cathedral” néven tartanak számon. A terep olyannyira furcsa, hogy a NASA itt készítette fel az Apollo asztronautákat, mert a nagy kiterjedésű lávamezők túlvilági földrajzi terepet biztosítanak. Bizarr körülmények ide vagy oda, virágzó élővilággal találkozhatunk, ha ide utazunk, mivel egész Európán belül itt található a legnagyobb madárfaj gyűjtemény.

A norvég fjordok szépsége

Norvégia, a Fjordok Földjeként is ismert, az ország nyugati partja mentén található szokatlanul magas öblök miatt. Összesen több mint 200 festői fjordot találhatunk itt, köztük az ijesztő Sognefjord-ot, ami 1829 méteres magasságával a bázisugrók egyik Mekkájának számít. Az itteni ugrók akár a 193 km/h-ás sebességet is elérhetik, ahogy alávetik magukat a csipkézett sziklaszirtekről.

like-post-icon