Jártál már Prága várában, vagy a Károly-hídon? Ha még nem, akkor most eljött az ideje!

Prága olyan csodálatos, hogy egy hét is kevés lenne a felfedezésére. De a nagy rohanásban, két fotó között ne felejtsünk el néha megállni és csak bámulni a város színes forgatagát.

A cseh főváros hangulata az elmúlt évszázadok alatt szinte semmit nem változott, most is hívogató és varázslatos. A prágai várnegyed pedig kötelező látványosság, ahol elfeledkezhetünk minden 21. századi problémánkról.

Prága vára, vagyis a Prazsky hrad Európa legnagyobb várkomplexuma és 570 méteres hosszával, valamint 130 méteres szélességével a világ legnagyobb ősi várának számít a Guiness-rekordok könyve szerint is. Ma a cseh köztársasági elnök irodáját találjuk itt, míg a régi időkben innen kormányozták az országot a cseh királyok. A vár számos háborút és tűzvészt túlélt, és az ezek nyomán megkezdett felújításoknak, valamint a különböző történelmi koroknak köszönhetően változatos paloták, erődítmények, és templomok épültek fel a területén. Ha felkapaszkodunk a várba, nem csak a falakon belül, hanem azon túl is csodás kilátásban lehet részünk.

Castle of Prague (Prága; Csehország)

A vár tövében egy másik Prága tárul elénk. Itt megszemlélhetjük az elegáns szállodákat és a nagykövetségek patinás épületeit, végül pedig megpihenhetünk a környék valamelyik szép parkjában vagy nyilvános kertjében. Majd innen tovább indulhatunk meghódítani a másik oldalt. Ehhez először is keressünk egy hidat. A legjobb választás a Károly-híd lesz, mert nem lehet úgy hazatérni Prágából, hogy legalább egyszer át ne kelnénk rajta.

A híd a 15. században épült és oldalanként 30 szobor vigyázza minden lépésünket. Egyedi hangulatát az árusoknak és portréfestőknek, a zenészek és a híd hangos alapzajának köszönheti. A panoráma innen is lenyűgöző, éppen ezért az útikönyvek szerint a Károly-hídon olyankor kell átsétálni, mikor nem sietünk sehová.

Charles-Bridge (Prága; Csehország)

Nagyjából ugyanez vonatkozik az Óvárosra is, itt is hagyjunk időt magunknak. A közel 9 000 négyzetméteres teret nem nehéz megtalálni, ez az egyik legrégebbi tér a városban, melyet I. Vencel király alakíttatott ki az 1230-as években. Itt található Husz János szobra, az óvárosi Városháza, a gótikus Tyn-templom és a nevezetes középkori csillagászati óramű, az Orloj. Az órán minden egész órában bábok sétálnak körbe csengőszóra, köztük az apostolok, őket az élet mulandóságát megtestesítő, kezében homokórát tartó csontváz vezeti. A menet végén az óra feletti kakas kukorékolására az óra elüti az egészet.

FONTOS TUDNI! Mivel az órán is fogott az idő, ezért a nagyon rossz állapotban lévő eredeti naptári táblát felújítási munkáknak vetették alá, még 2017 nyarán. Már a levételt követő napon felkerült az Orlojra a naptári tábla fából készült másolata, amelyet később speciális fotótapétával helyettesítettek. Az eredeti naptári tábla visszahelyezését 2018 nyarára tervezik. Az Óvárosi városháza tornyának felújítását tavaly áprilisban kezdték meg és a munkálatokat mintegy másfél évesre tervezték. Maga az óra egészen 2018 január elejéig működött, de a felújítás idejére ezt is aprólékosan szétszerelik és megújítják.
Orloj (Prága; Csehország)

De ez a város nem csupán látványosságok tárháza és kellemes városnéző séták helyszíne. Itt annyi furcsaság összpontosul, hogy ezekről is lehetne készíteni egy külön térképet. Találunk itt olyan sörözőket, ahol csupán a poháralátétet kell az asztalra rakni és máris kapjuk az után töltött korsónkat. Vagy olyan köztéri szökőkutakat is felfedezhetünk ahol a figurák versenyt pisilnek a kút tavacskájába. Tudtuk például, hogy a Prága városközpontjában található hotel alatt egy 1950-es atombunker pihen, vagy hogy kubista lámpaoszlopok árasztják a fényt a macskakövekre esténként.

Nem véletlen tehát, hogy a 2018. február 8-ig tartó European Best Destinations szavazáson a 11. helyet szerezte meg az utazóközönség szavazatai alapján!

like-post-icon