Karintia, Ausztria legnaposabb, mediterrán tartománya!

Ha tavaszi kirándulásra, vagy nyaralásra készülünk, valószínű, hogy Ausztria, azon belül is Karintia jut eszünkbe először. Persze télen, síszezonban jóval népszerűbb a vidék, de a nyári hónapokban jó, ha egy-egy bécsi, esetleg grázi városlátogatás belefér a programunkba. Pedig a karintiai régió egy tavakkal teli mediterrán jellegű táj, alig hat órányira az olasz-osztrák- szlovén hármas határtól.

Elég csak egyszer eljönni ide akkor, mikor éppen nem borítja méteres hó a tájat és a hegyeket, hogy megtapasztaljuk, a karintiai régiónak minden adottsága megvan ahhoz, hogy ideális „négy évszakos” üdülőhellyé váljon. Arról nem is beszélve, hogy a vidék alig hatórányira található az olasz-osztrák- szlovén hármas határ közelében, tehát autóval is könnyen megközelíthető. Nyáron a többi között ajánlott felkeresni a Millstatti- és a Wörthi-tó partját, illetve a Klopeini-tavat és környékét, mely Dél-Karintiában található.

Millstatt-tó

A Klopeini-tó érdekessége, hogy Karintia kétszáz tava közül kiérdemelte a „legmelegebb vizű tó” titulust. Ez nem is csoda, hiszen itt még szeptemberben is 24 °C-os vízben lubickolhatnak a látogatók. Mivel nem túl mély a tó, és vizét nem jéghideg hegyi patakok, hanem források táplálják, ezért nyáron 28-30 °C -ra is felmelegszik. A kristálytiszta vizű tó körül „tüchtig” szállodák sorakoznak, melyeknek szinte mindegyike rendelkezik homokos stranddal és hosszan benyúló stéggel. A színes napernyőkkel és nyugágyakkal pettyezett partszakaszok nyári időszakban már-már mediterrán vízparti hangulatot idéznek.

Klopeini-tó

Itt az egész család jól érezheti magát anélkül, hogy aggódni kéne a pancsoló gyerekek miatt. Mivel a part lassan mélyül, ezért ideális pancsolóhelyet nyújt a gyerkőcöknek; a felnőttek pedig számos sportolási lehetőséget találnak a part mentén és a vízen. Egy dolog okozhat csak fejtörést ebben az idilli környezetben, hogy milyen kikapcsolódást is válasszunk: mehetünk ugyanis csónakázni, kajakozni, kenuzni, vízibiciklizni, szörfözni, vagy vízisíelni is a Klopeini-tóra.

De ha aktívabb időtöltések is szóba jöhetnek, akkor válasszuk inkább a biciklit, ezzel az egész tavat megkerülhetjük a körülötte kiépített kerékpárúton. Karintia tehát jóval többet tud nyújtani, mint hófödte hegycsúcsok és prémmel bélelt hütték.

Wörthi-tó

Ezt a tényt a Wörthi-tó partján fekvő főváros, Klagenfurt programjai is alátámasztják. Ausztria legdélebbi tartományának fővárosa igazi mediterrán város benyomását kelti. Sétálgatva az utcákon árkádos udvarokban, átjárókban, belső udvarokban és kertekben üzemelő butikokat és vendéglátóhelyeket találhatunk. Itt lépten-nyomon relaxálhatunk egy kicsit.

Klagenfurt Wörthi-tó

Ha pedig történelmi és kulturális felfedezőútra indulnánk a városban, a barokk és szecessziós homlokzatokkal szegélyezett utcák gyönyörű terekre és parkokba vezetnek. A város egyik ilyen központi nevezetessége, a Neuer Platz nevű tér, ahol a város jelképe, egy hatalmas kőből faragott sárkány, a Lindwurm magasodik. Ehhez a szörnyhöz fűződik Klagenfurt alapításának legendája.
Érdemes még felkeresni a miniatűr épületeket bemutató Minimundust, ahol valamennyi kontinensről, összesen 150 híres építmény méretarányosan kicsinyített mása áll. További látnivalók a 16. századi dómtemplom és az Egyházmegyei Múzeum.

like-post-icon