Kemer városkája a török falusi turizmus fellegvára – Ide utazzunk, ha nyugalomra vágyunk!

Kemer partvidéke, melyhez hozzá tartozik Göynük, Beldibi, Tekirova, Camyuva és Kiris, a Török Riviéra legszebb tájai közé tartozik. Kemer városkája pedig egy kedves település, rengeteg virággal, borostyánnal benőtt épületekkel, hangulatos éttermekkel és csodálatos természeti környezettel a háta mögött.

Kemer, az Antalya-i repülőtértől 42 kilométerre fekvő, 20 ezer lakosú városka. Mint mindig, az első utunk itt is a strandra vezet. El kell mondani, hogy Kemer strandjai kavicsosak, mesterséges, épített strandok, tehát a mezítlábas mászkálás nem a legkényelmesebb. De rendkívül szépek, és tiszták. A tengervíz pedig kristálytiszta és még október végén is 22-23 fokos. Éppen ezért a vízi sportok szerelmesei és a búvárok minden bizonnyal meg lesznek elégedve a helyszínnel.

A kilencvenes években üdülővárossá alakult település eléggé csöndes és nyugodt, nappal nem igazán forr a hangulat, viszont szép, tiszta utcáin jókat lehet sétálgatni. Ha pedig vásárolni szeretnénk, akkor inkább eurót vigyünk magunkkal, ne török lírát. A legtöbb boltban eurós árakat írnak ki, és minden további nélkül el is fogadják azt. Szállás szempontjából olcsóbb, illetve középkategóriás hotelekkel találkozhatunk; a városra nem jellemzőek a luxus szállodák.

A visszajelzések szerint Kemernek minden megbocsájtható – a nyugis hangulat, a kavicsos tengerpart – mivel olyan természeti szépségekkel kápráztatja el az idelátogatókat, amire nem is gondolnánk. A hegyvidék (Taurus-hegység) növény és állatvilága lenyűgöző; a kirándulók és túrázók sosem fogynak ki az útvonalakból. Nem messze, Kemer közelében még egy régészeti feltárás területe is megtalálható. Phaselis, a római korban egy virágzó település volt, a bizánci korban pedig püspökségi központ; romjainak látványa igazán érdekes.

Ha még több programra vágyunk, ne hagyjuk ki a vidék kirakodóvásárait se; Kemerben keddenként tartják, Camyuván szerdánként, Göynük-ben pedig péntekenként van piac. De az Olympus-hegyre is érdemes felmenni a függővasúttal – 726 méteres szintről 2375-re – nem olcsó mulatság, de hatalmas élmény. A vérbeli kirándulóknak pedig ott van még az Ürükler Nemzeti Park is, mely Kemer mellett található és meseszép barlangokat rejt.

like-post-icon