Képes utazás a világ legismertebb nagyvárosaiba

Athén, Oslo, Párizs, Szentpétervár, Hi Chi Minh város és még sorolhatnánk. Nem mindegyik főváros, de szépségük és fontosságuk ettől még nem több és nem kevesebb. Van aki ezekben a nagyvárosokban szeretne "elveszni" mások a kisvárosi, vidéki nyugalmat kedvelik és keresik. Mostani képösszeállításunk azoknak kedvez, akik a nyüzsgő, mindig hangos, sok kultúra keveredéséből létrejött metropoliszokat részesíti előnyben.

Hong Kong skyline, rálátás a Victoria csúcsról

Míg a legtöbb nagyvárosban a múltbéli és az új városrészek jobb rosszabb arányban keverednek, addig Athénban a hatalmas és lenyűgöző Acropolis körül forog minden; az élet, az építkezések és a fővéros folyamatos átalakulása is. Ez a szentély-város, melyet Kr.e. az 5. században építettek, a görögöket öröké emlékezteti az örökségükre és a változásokra. Ha ebbe a városba húz a szívünk, az első programpontunk az Acropolis legyen, ha ezt láttuk és innen letekintettünk a környező vidékre, akkor teljesen más színben látjuk majd Athént.

Ez a hegyekkel és tengerrel körülvett kompakt, kulturálisan gazdag és vidám város, Európa egyik leggyorsabban fejlődő fővárosa; mely szereti mindig megújítani önmagát. Ha eljutunk Osloba mindenképpen szegődjünk Edvard Munch és Henrik Ibsen nyomdokaiba, akik a város híres szülöttei. De anélkül se hagyjuk el a várost, hogy felfedeznénk a kortárs kulturális éltet. Múzeumai, galériái és csodás épületei is megérik az időt.

Szentpétervár olyan város amiről órákat lehetne mesélni. A Fehér Éjszakák városának is nevezik, amit onnan kapott, hogy nyáron sohasem sötétedik be igazán, télen pedig csak öt órán át tart a nappali világosság, délelőtt 11-től délután 16-ig. Ha ellátogatunk a városba azonnal érezhetjük, hogy Oroszország legszebb, leghangulatosabb és egyben a “leg-európaibb” városába érkeztünk; talán még úgy is, hogy nincs összehasonlítási alapunk más orosz városokkal. És ha már a kapott neveknél tartunk, az Észak Velencéjeként is szokták emlegetni, mivel területének 10%-át víz borítja.

Ho Chi Minh Város Vietnam legnyüzsgőbb és szédítőbb része: egy maximumon élő város, ami egyszerre kommersz és kultúrával teli. Folyamatosan arra törekszik, hogy vele együtt az ország is fejlődjön. Tényleg egy kaotikus örvény ami itt van és ez az energia mindenkit megérint, aki itt él vagy ide jön látogatóba. Így az utazók is megérezhetik a közlekedésben, az ételekben, a színes neontáblákban, és a száguldozó biciklisekben.

Rómát nem kell bemutatni, hatalmas látványosságait, a Colosseumot, a Szent Péter Bazilikát, csodálatos kútjait még azok is ismerik, akik még csak vágynak oda, és eddig filmeken és utazási oldalakon látták az Örök várost. De azt el lehet mondani róla, hogy annyi arca és oldala van, ahányszor csak lehetőségünk van visszamenni, és egy másik szegletét megismerni. És arra is érdemes felkészülni, hogy az ókori Róma műemlékei mögött ott van egy fiatalos és modern város is.

Tokió ez a gyönyörűen neonfényű város, ami tavasszal cseresznyevirágsziromban fürdik és a fák elvirágzásakor maga is megfal egy kicsit, minden rég lefektetett szabályohoz ragaszkodása ellenére folyamatosan arra törekszik, hogy fejlödjön. Sőt egyfajta bizarr szenvedélyt érez minden iránt ami új és egy kicsit nyakatekert is. Ez a fajta megfelelési és elfogadási kényszer pedig egy rendkívül paradox országgá teszi Japánt és Tokiót is. De talán pont ezért az értheteln furcsasága miatt szeretem annyira. Az illusztrációként látható képen pont az Asakusa negyed múltidéző “díszletét” láthatjuk, amint két díszes kimonóba öltözött lány sétál a Sensoji szentély épületei között.

Párizs egy időtlen város. Minden régen és a közelmúltban elszenvedett nehézségek és támadások ellenére még ma is vezeti a legkedveltebb és szerethetőbb nagyvárosok listáját. És annak ellenére, hogy minden centimétere azt ordítja, hogy egy hatalmas és büszke főváros – nézzük csak meg alaposan a választott képet, még egy tűt sem lehet leejteni az utak és házak eme labirintusában – mégis vannak olyan helyei és városrészei, ahol a vízparti hangulat, a kisvárosi érzés a meghatározó. Ezért is szeretnek visszajárni azok, akik egyik arcát a sok közül már megtapasztalták.

Place Charles de Gaulle (Párizs; Franciaország)
like-post-icon